Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Otvorili zrekonštruovanú Lávku priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Súčasťou znovuotvorenia lávky bolo aj požehnanie od kňaza a predchádzala mu dvojmesačná rekonštrukcia s kolaudáciou v závere novembra.

Bardejov 1. decembra (TASR) - Po kompletnej rekonštrukcii vo štvrtok slávnostne znovuotvorili v Bardejovských Kúpeľoch Lávku priateľstva. V čase svojho vzniku v roku 2011 bola jednou z piatich najdlhších drevených lávok na Slovensku. Podľa riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš - Bardejov Radomíra Jančošeka z dôvodu rozsahu jej poškodenia vplyvom počasia bola nutná kompletná obnova.

"Práce zahŕňali demontáž a montáž priestorových viazaných konštrukcií z reziva a trámov. Stavba si vyžiadala i kontrolu statiky a obnovu oceľových podložiek. Prínosom celej akcie bude zveľadenie pustnúcej lávky a zvýšenie bezpečnosti. Obnovená lávka je teraz bezpečná a vytvára príjemné prechádzkové i estetické prostredie pre kúpeľných hostí a návštevníkov z celého Slovenska," povedal Jančošek.

Súčasťou znovuotvorenia lávky bolo aj požehnanie od kňaza a predchádzala mu dvojmesačná rekonštrukcia s kolaudáciou v závere novembra. "Práce pokračovali veľmi rýchlo, pretože prípadné sneženie by bolo oddialilo sprevádzkovanie lávky až na jar nového roka," vysvetlil Jančošek.

Celkové náklady sú odhadované na približne 49.000 eur. Práce financovala OOCR Šariš - Bardejov a Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR v rámci obnovy turistickej infraštruktúry. Drevo a ďalší materiál dodali Bardejovské Kúpele.

Autorom lávky je Ivar Otruba. Svojou netradičnou dĺžkou 54,2 metra sa stala vyhľadávanou atrakciou regiónu Šariš a častým cieľom fotografovania. V roku 2011 síce bola rekonštruovaná, ale náročné poveternostné vplyvy severu Slovenska si opäť vynútili jej obnovu. Lávka priateľstva je súčasťou náučného chodníka Sisi v Bardejovských Kúpeľoch.