Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ovsištské námestie v Petržalke by malo byť bezpečnejšie

Na archívnej snímke jesenná atmosféra na sídlisku Ovsište v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mestská časť koncom roka zrealizovala prvú etapu revitalizácie námestia, ktorej cieľom bola rekonštrukcia chodníka.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Ovsištské námestie v bratislavskej Petržalke by malo byť krajšie a bezpečnejšie. Mestská časť koncom roka zrealizovala prvú etapu revitalizácie námestia, ktorej cieľom bola rekonštrukcia chodníka. Pôvodný chodník bol vybudovaný z tzv. imitácie dreva, avšak dlhšiu dobu bol v havarijnom stave. Ďalšie rekonštrukcie sú naplánované na rok 2021.

"Sme radi, že sa nám darí skvalitňovať využívaný verejný priestor, aj na základe podnetov od obyvateľov. Veríme, že nový chodník vydrží dlhé roky a bude aj vďaka svojej konštrukcii bezpečný pre chodcov," skonštatovala Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia miestneho úradu.

V rámci revitalizácie bol chodník zúžený a imitácia dreva vymenená za terasové platne, ktoré tvoria aj centrálny chodník cez celé námestie. Použitím rovnakého materiálu podľa mestskej časti neprišlo k žiadnemu jeho estetickému znehodnoteniu. Zvyšnú časť chodníka bude tvoriť trávnatý porast. „Pri rekonštrukcii chodníka neprišlo k poškodeniu koreňového systému topoľov a stavebné práce boli vykonané v zmysle ochrany drevín pri stavebnej činnosti,“ ubezpečuje samospráva.

Najčastejším dôsledkom poškodenia chodníka bola zlá priľnavosť dosiek ku konštrukcii, ktorá ich vyvyšovala nad úroveň terénu. Havarijný stav podčiarkovali vypuklé a silné korene topoľov. Čoraz pravidelnejšia oprava sa podľa mestskej časti javila ako neefektívna a obyvatelia lokality Ovsište požadovali akútne riešenie nevyhovujúceho stavu.

Ovsištské námestie graficky znázorňuje slnko, pričom stred námestia tvorí kruh, z ktorého vychádzajú lúče.