Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

OZ Hrad-Slavín: Zeleň pri pamätníku Štyri levy je ohrozená

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Mestská časť Staré Mesto pre TASR uviedla, že stavebný úrad nevydal k dnešnému dňu územné rozhodnutie na umiestnenie komunikácie a ani stavebné povolenie na uskutočnenie stavby komunikácie.

Bratislava 11. apríla (TASR) – V bratislavskom Starom Meste, v tesnej blízkosti pamätníka obetiam prvej svetovej vojny - Štyri levy na ulici Francúzskych partizánov, je plánovaná výstavba, ktorá ohrozuje zeleň. Upozorňuje na to občianske združenie (OZ) Hrad - Slavín. Stavebné konanie podľa združenia inicioval podnikateľ, ktorého cesta má viesť cez územie vo štvrtom ochrannom pásme.

"Nie je nám celkom jasné, prečo žiadateľ potrebuje vybudovať novú prístupovú cestu cez územie vo štvrtom ochrannom pásme, v ktorom platí zákaz rozorávať existujúce porasty a rúbať dreviny, na čo vo svojom stanovisku k žiadosti o zmene stavebného rozhodnutia zo 14. septembra 2016 upozornilo aj oddelenie ochrany prírody na Okresnom úrade (OÚ) Bratislava," povedala predsedníčka OZ Hrad - Slavín Sabina Barborjak.

Navrhované riešenie je podľa jej slov v rozpore s platným územným plánom zóny z roku 2004, ktorý bol v tom čase upravený podľa požiadaviek uvedeného podnikateľa, aby mohol na svojich pozemkoch stavať. "V pláne zóny je uvedené, že prístup k dotknutým pozemkom je zabezpečený cez areál Iuventy (Mičurin), alebo cez ulicu Na baránku," podotkla Barborjak. Podľa nej je zvláštne, že napriek dvom existujúcim alternatívam má podnikateľ potrebu stavať ďalšiu prístupovú cestu, ktorá by si mala vyžiadať poškodenie zelene v zákonom chránenej oblasti.

Mestská časť Staré Mesto pre TASR uviedla, že stavebný úrad nevydal k dnešnému dňu územné rozhodnutie na umiestnenie komunikácie a ani stavebné povolenie na uskutočnenie stavby komunikácie. "V danej veci momentálne prebieha územné konanie na základe návrhu navrhovateľa, ktorý je povinný doručiť tunajšiemu stavebnému úradu spolu s návrhom všetky potrebné stanoviská a vyjadrenia, okrem iného aj orgánu, ktorý má zo zákona chrániť verejný záujem na úseku životného prostredia," uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Ako podotkla, až po zákonnom vyhodnotení návrhu bude možné, aby stavebný úrad vydal v prerokúvanej veci rozhodnutie. Oddelenie životného prostredia momentálne neeviduje žiadosť o výrub v uvedenej lokalite. Posudzovanie činností v ochranných pásmach je podľa Gubkovej v kompetencii OÚ.