Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

OZ Svetielko nádeje si pripomína deň detskej rakoviny

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Združenie zabezpečilo rekondičný pobyt pri mori pre 17 detí po vyliečení a ďalšie výlety pre 33 rodín. Zrealizovalo stretnutia rodín, ktoré prišli pre zákerné ochorenie o dieťa a podporilo nákup liekov pre malých pacientov.

Banská Bystrica 15. februára (TASR) - K celosvetovej kampani na podporu povedomia o detskej rakovine a jej liečbe sa v sobotu už tradične pripojilo Občianske združenie (OZ) Svetielko nádeje, ktoré 17 rokov pôsobí pri detskej onkológii v Banskej Bystrici a zameriava sa na pomoc ťažko chorým deťom a ich rodinám. Medzinárodný deň detskej rakoviny, ktorého symbolom je zlatá stužka, si OZ pripomína celodennými aktivitami v banskobystrickom obchodno-zábavnom centre.

Dopoludnia nechýbal mobilný odber krvi a počas dňa si návštevníci môžu vypočuť napríklad rozhovory s hosťami vrátane zlatej olympioničky Anastasie Kuzminovej. Podvečer bude svätá omša obetovaná za deti liečené na detskej onkológii a ich rodiny.

"V minulom roku Svetielko nádeje poskytlo pomoc 46 novým detským onkologickým pacientom a ich rodinám, predovšetkým formou poradenstva a konkrétnej pomoci. Uskutočnili sme 598 bezplatných prepráv na vyšetrenia a zákroky, na ktorých kolegovia najazdili vyše 140.000 kilometrov. Poskytli sme bezplatné ubytovanie pre rodinných príslušníkov počas návštev pri dlhodobej liečbe, celkovo išlo o 658 prenocovaní. Podarilo sa nám v spolupráci so združením Physio Canis spustiť pilotný projekt kanisterapie a deti mohli zažiť priaznivé účinky psíkov 31-krát," zhodnotil Igor Obšajsník, poverený vedením OZ Svetielko nádeje.

Ako pripomenul, združenie zabezpečilo rekondičný pobyt pri mori pre 17 detí po vyliečení a ďalšie výlety pre 33 rodín. Zrealizovalo stretnutia rodín, ktoré prišli pre zákerné ochorenie o dieťa a podporilo nákup liekov pre malých pacientov sumou viac než 22.000 eur.

"V rámci projektu Dobrovoľnícka návštevná služba odpracovali dobrovoľníci Svetielka nádeje na detskej onkológii 750 hodín a desiatky ďalších na akciách združenia. Nie vždy sa dá dieťa zachrániť, ale vždy je možné pomáhať. Združenie preto prevádzkuje jediný detský mobilný hospic na strednom Slovensku, ktorý sa vlani staral o 14 detí. Náš tím zrealizoval 183 návštev a najazdil za pacientmi takmer 20.000 kilometrov," dodali zástupcovia OZ Svetielko nádeje.