Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

P. Benčík: Mojou prioritou sú nové pracovné miesta a prílev investícií

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Rozhovor s Benčíkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.

Prešov 22. októbra (TASR) - V jesenných komunálnych voľbách sa o post primátora Prešova bude ako nezávislý kandidát uchádzať advokát Patrik Benčík. Jeho prioritou sú nové pracovné miesta a prílev investícií vrátane zahraničných do Prešova. Rozhovor s Benčíkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Kandidujem ako nezávislý kandidát. Nestojí za mnou žiadna politická strana ani hnutie. Rozhodol som sa kandidovať za primátora mesta Prešov v tohtoročných spojených komunálnych a župných voľbách, pretože Prešov potrebuje zmenu, súčasná primátorka už nekandiduje a kandidáti, ktorí sa prihlásili do volebnej súťaže, podľa mňa Prešovu zmenu neprinesú.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Prešov je tretie najväčšie slovenské mesto. Je to dobré miesto na život s relatívne nízkou kriminalitou. Ale v meste sa nedarí využívať dostatočne eurofondy a väčšie stavebné zákazky doťahovať do konca. Prešov je pravdepodobne jediné krajské mesto, ktorému chýba nielen moderný futbalový štadión, ale napríklad aj zamestnávateľ s viac ako 1000 zamestnancami.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Prešov je známy svojimi dopravnými problémami a nedostatkom parkovacích miest. Riešeniu dopravných problémov čiastočne pomôže dokončenie obchvatu mesta R4 vrátane tunela Bikoš. Problém s parkovacími miestami je potrebné vyriešiť dokončením projektu rezidentského parkovania a jeho rozšírenie z centra mesta na dve najväčšie sídliska: Sekčov a Sídlisko III. Odporúčam vybudovať parkovacie domy na báze projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty), keď mesto poskytne za symbolickú cenu jedno euro pozemok a súkromný investor vybuduje parkovací dom z vlastných finančných zdrojov a bude prenajímať parkovacie miesta konečným užívateľom.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Prioritou č. 1 volebného programu je boom nových pracovných miest a prílev investícií vrátane zahraničných do metropoly Šariša. Je potrebné zaplniť novými firmami priemyselný park Záborské. Mestský úrad musí byť orientovaný proklientsky a podnikateľsky friendly. Je potrebné zastaviť odliv mladých ľudí do Bratislavy a zahraničia. Za posledných 20 rokov mesto stratilo približne 10.000 obyvateľov, a to je veľký problém. Mesto musí motivovať obyvateľov, aby si legalizovali trvalý pobyt na území mesta Prešov, aby malo vyšší príjem do mestskej kasy z podielových daní. Inšpiráciou môže byť mesto Veľký Šariš, ktoré novým rezidentom, ktorí si v meste prihlásia trvalý pobyt, ponúka poukážku 200 eur, ktorú môžu použiť na zaplatenie miestnej dane z nehnuteľnosti, poplatku za komunálne odpady či za služby ponúkané podnikateľskými subjektami, ktoré na projekte s mestom participujú.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako jednotlivec. Ale v prípade zvolenia za primátora mám vyhliadnutých odborníkov na prednostu mestského úradu a riaditeľov odborov. Som advokát s 19-ročnou právnou praxou a celú svoju profesionálnu kariéru v advokácii som prežil v Prešove. Takže mám kde čerpať, pokiaľ ide o tím mojich potenciálnych spolupracovníkov vo funkcii primátora mesta Prešov. Prešovčanom odkazujem, že keď toľko volajú po nových tvárach v politike, že tu (v mojej osobe) jednu majú.



Okrem Benčíka kandidujú v Prešove na post primátora Ján Andrejko (nezávislý), Zuzana Bednárová (KDH), Artúr Benes (nezávislý), Renáta Bobáková (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Martin Eštočák (nezávislý), Pavel Hagyari (Starostovia a nezávislí kandidáti, Sme rodina), Jozef Kubica (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Kurta (Republika), Ľuboš Micheľ (Hlas-SD), František Oľha (SaS, PS, Spolu-OD, DS, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení), Ján Štovka (nezávislý).