Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na dvore majú diviakov: Považská Bystrica chystá tretiu poľovačku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mláďatá z predchádzajúceho roka teraz dospievajú. Sú zvyknuté, na život medzi ľuďmi, mnohí ich prikrmujú, uviedol poľovnícky hospodár.

Považská Bystrica 18. januára (TASR) – Obyvateľov Považskej Bystrice opätovne potrápili diviaky. Potom, ako na jeseň minulého roka odstrelili poľovníci na dvoch spoločných poľovačkách viac ako 20 diviakov pod najväčším považskobystrickým sídliskom Rozkvet, objavil sa problém aj na opačnej strane kopca, na ktorom sídlisko stojí. Niekoľko zvierat sa cez záhrady dostalo až na dvor rodinného domu.

Podľa miestneho obyvateľa Ľubomíra Zdurienčíka sa vo dvore jeho rodinného domu objavili na Silvestra tri asi 70-kilogramové divé svine. Na dvor sa dostali cez záhradu potom, ako zničili oplotenie. V záhrade sa potom objavili ešte niekoľkokrát. Na problém upozornil mesto.

Ako informoval primátor Považskej Bystrice Karol Janas, riešila radnica problém s diviakmi už od leta minulého roka. Mesto čistí mestské pozemky od kríkov, ktoré sú pre diviaky útočiskom, zorganizovalo dve spoločné poľovačky.

„Problémom je, že veľká časť zarastených pozemkov je v súkromnom vlastníctve a na tie sa nevieme dostať a nevieme ich vyčistiť. Dohodli sme sa, že zorganizujeme ešte jednu spoločnú poľovačku, ktorá by mala problém čiastočne vyriešiť. Definitívnym riešením však bude až kompletné vyčistenie priestoru. Musíme prinútiť vlastníkov pozemkov, aby si ich vyčistili,“ skonštatoval primátor.

Ako informoval hospodár Poľovníckeho združenia Snožek v Považskej Bystrici Jozef Ferenec, synantropizované diviaky sú problémom. Na jeseň ulovili 22 kusov diviačej zveri, z toho bolo šesť dospelých diviačic, ktoré tak už nemohli vrhnúť mladé.

„Mláďatá z predchádzajúceho roka zostali, teraz dospievajú. Sú tu zvyknuté, žijú medzi ľuďmi, mnohí ich prikrmujú. Jedinou možnosťou je odloviť ich. Pokúsime sa o to na spoločnej poľovačke, v niektorých miestach sa pokúsime získať povolenie na individuálne lovy,“ doplnil poľovnícky hospodár s tým, že podľa informácií od obyvateľov môže byť v lokalite asi 20 až 30 kusov diviačej zveri.