Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Modernizácia pôrodnice v považskobystrickej nemocnici zvýši komfort

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia NsP v Považskej Bystrici Martina Krištofíka sa ročne v považskobystrickej nemocnici narodí takmer 1200 detí.

Považská Bystrica 27. júna (TASR) – Rapídne zvýšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a komfortu pre rodičky prinesie rekonštrukcia pôrodných sál v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

"Nové boxy už budú plne klimatizované a prispôsobené na individuálne pôrody aj za prítomnosti otca dieťaťa. Vynovená bude aj sekčná sála, čiže miestnosť, kde sa robia pôrody cisárskym rezom. Bude tam úplne nové vybavenie," priblížil Steiner.

Rekonštrukcia za viac ako 1,6 milióna eur sa oficiálne začala v pondelok, potrvá asi osem mesiacov. Financuje ju zriaďovateľ nemocnice - Trenčiansky samosprávny kraj. Pôrody počas rekonštrukcie budú v náhradných priestoroch v nadštandardných izbách, kde sa rodilo počas pandémie. Sekčné pôrody budú vykonávať v priestoroch, kde robia gynekologické operácie.

Podľa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia NsP v Považskej Bystrici Martina Krištofíka sa ročne v považskobystrickej nemocnici narodí takmer 1200 detí. Pôrodnica v nemocnici funguje od roku 1957 v súčasných priestoroch. Priestor a rozmiestnenie už nevyhovuje potrebám moderného pôrodníctva.

"V pláne je urobiť dva samostatné pôrodné boxy, dnes je pôrodná sála jeden priestor, kde rodí viac žien. Zrekonštruuje sa vyšetrovňa a operačná sála pre cisárske rezy, ako aj lekárska izba," skonštatoval primár.

Ako informovala vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Emília Lieskovská, modernizácia pôrodnice prinesie neporovnateľne lepšie pracovné podmienky najmä strednému zdravotníckemu personálu. Skvalitní sa prostredie na poskytovanie starostlivosti o rodičky i samotné zázemie pre zdravotnícky personál. Ten podľa nej nebude mať problém adaptovať sa na nové prístrojové vybavenie.