Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Považskej Bystrici opravia slnečné hodiny v Parku Ivana Krasku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V ďalšej etape, ktorú chce radnica začať už v tomto roku, by sa zrekonštruovali ďalšie časti parku.

Považská Bystrica 17. augusta (TASR) – Považskobystrická radnica zrekonštruuje slnečné hodiny v Parku Ivana Krasku v Strojárenskej štvrti. Obnova ekvatoriálnych slnečných hodín, ktoré podľa návrhu Juraja Bárdyho skonštruoval pred 40 rokmi zamestnanec Považských strojární Eduard Škopík, bude súčasťou komplexnej rekonštrukcie parku.

Podľa Miroslava Bubáka z mestskej organizácie Mestské športové kluby, hodiny, ktoré sú dominantou parku, patria od roku 2010 medzi pamätihodnosti Považskej Bystrice. Pre mnohých sú orientačným bodom.

„Slnečné hodiny v Strojárenskej štvrti budú dočasne odstránené, keďže si ich stav vyžaduje obnovu. Pamätihodnosť mesta získa novú povrchovú úpravu,“ uviedol Bubák.

Ako informovala hlavná architektka mesta Daniela Šešová, Park Ivana Krasku bol súčasťou komplexného projektu výstavby Strojárenskej štvrte. Zostal v pôvodnom stave už niekoľko desiatok rokov. Park bol podľa návrhu ideovej štúdie rozdelený na dve časti. Prvá, smerom k štadiónu, bola detská, komunikatívna, s hernými zariadeniam, chodníkmi a hernými prvkami. Druhá časť, v ktorej sú slnečné hodiny profesora Bárdyho, bola navrhnutá ako oddychová a kultúrno-spoločenská.

Ako dodala, časť rekonštrukcie už má park za sebou. V ďalšej etape, ktorú chce radnica začať už v tomto roku, by sa zrekonštruovali ďalšie časti parku.

„Pre nefunkčnosť sme nedávno demontovali fontánu v parku. Nový priestor však počíta s jej obnovením, pribudnúť by mali vyvýšené záhony - žardiniéry, v návrhu sa opakujú oválne prvky, s chodníkmi a dlažbami vo viacerých farebných variantoch, doplnené lavičkami, odpadkovými košmi a verejným osvetlením. Samozrejme, nebude chýbať nový podstavec pod obnovené slnečné hodiny,“ doplnila Šešová.