Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

P. Hagyari: V Prešove mi chýba život a kultúra

Na archívnej snímke nezávislý kandidát na primátora mesta Prešov Pavel Hagyari. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Rozhovor s Hagyarim je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.

Prešov 22. októbra (TASR) - V jesenných komunálnych voľbách sa o post primátora Prešova bude uchádzať Pavel Hagyari. Podporuje ho strana Starostovia a nezávislí kandidáti a hnutie Sme rodina. Chce napríklad vrátiť život do centra, na sídliská a vybudovať parkovacie domy či záchytné parkoviská. Rozhovor s Hagyarim je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na post primátora mesta Prešov.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Prešov je mojím rodným mestom. Pamätám si kondíciu Prešova, keď som odchádzal z postu primátora, a vidím ju dnes. Situácia v našom meste je skutočne vážna. Nemôžem a ani nechcem sa na to nečinne prizerať.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Mesto za posledné roky padlo na svoje kultúrne, ekonomické i ľudské dno. O Prešov, jeho centrum, sídliská, ale hlavne ľudí sa mesto stará neporiadne. V celom meste chýba život a kultúra. Mesto zlyhalo pri základnej prevádzkovej agende, ale i pri veľkých projektoch, ako je napríklad futbalový štadión. Ako najväčšie pozitívum Prešova vidím ohromný ľudský kapitál. Vidím históriu aj krásne prírodné skvosty.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Mesto čelí problémom s dopravou, zároveň zrušilo portál "pre starostu", čím zatvorilo komunikáciu s vlastnými obyvateľmi. Mestské firmy nekonajú transparentne o prehľadnej inventúre mesta nehovoriac. Prešov čakajú mnohé výzvy. Musíme sa vyrovnať s rastúcimi energiami. Musíme dokázať zvládnuť infláciu i strach z vojny na Ukrajine. To všetko zvládneme každodennými krokmi, ktorých výsledkom bude stabilita Prešova.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Budem reflektovať na problémy Prešova veľmi promptne, pretože to všetko už poznám. V prvom rade bude mesto čisté a upratané. Vrátime život do centra, ale i sídlisk, tam kde ľudia žijú. Postaráme sa o poriadok v odpadoch mesta. A jednou z najväčších priorít bude uspokojivé parkovanie, budovanie parkovacích domov a záchytných parkovísk. Šport, futbalový štadión i všešportová hala sú samozrejmosťou.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Každý dobrý líder má okolo seba tím schopných ľudí a ja mám tím poslancov, ktorí môj program podporujú.





Okrem Hagyariho kandidujú v Prešove na post primátora Ján Andrejko (nezávislý), Zuzana Bednárová (KDH), Patrik Benčík (nezávislý), Artúr Benes (nezávislý), Renáta Bobáková (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Martin Eštočák (nezávislý), Jozef Kubica (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Kurta (Republika), Ľuboš Micheľ (Hlas-SD), František Oľha (SaS, PS, Spolu-OD, DS, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení) a Ján Štovka (nezávislý).