Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

P. Pollák: Rómsky holokaust si treba pripomínať, extrémizmus rastie

Na snímke sprava poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero a poslanec NR SR Peter Pollák mladší (OĽaNO) počas tlačovej konferencie v areáli Múzea SNP po pietnom podujatí pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici v utorok 2. augusta 2022. Foto: TASR - Erika Krčová

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu sa na Slovensku pripomína od roku 2005.

Banská Bystrica 2. augusta (TASR) – Narastajúci extrémizmus, fašizmus a čoraz vyššia účasť fašistických politikov v národných parlamentoch aj v Európskom parlamente si vyžadujú, aby sme si Pamätný deň rómskeho holokaustu pravidelne pripomínali. Skonštatoval to Peter Pollák, poslanec Európskeho parlamentu, v utorok v Banskej Bystrici, kde sa v pietnej sieni Múzea SNP spomínalo na obete rómskeho holokaustu.

"Je dôležité, aby sme všetkým ľudom, spoločnosti, Európe i celému svetu ukázali, kam to až môže zájsť, ak podľahneme pokušeniu a uveríme politikom, ktorí velebia Hitlera, Tisa, fašizmus, nacizmus," uviedol europoslanec.

Podľa neho sa situácia v rómskych komunitách na Slovensku nezlepšila a Pamätný deň rómskeho holokaustu je príležitosťou aj na to, aby zodpovedné orgány v krajine upozornili, že i ľudia v rómskych komunitách by mali žiť tak, ako sa patrí v 21. storočí.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu sa na Slovensku pripomína od roku 2005. Je to spomienka na takmer 3000 rómskych mužov, žien a detí, ktorí zomreli v noci z 2. na 3. augusta 1944 vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau. Počas druhej svetovej vojny zomrelo viac ako 500.000 Rómov, prenasledovaných na etnickom princípe a vystavených rasovo motivovanému násiliu.