Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

P. Pukan: Školy v NSK musia byť zárukou kvalitného vzdelávania

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Rozhovor s Petrom Pukanom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nitra 21. októbra (TASR) - O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uchádza aj 47-ročný bývalý vojak a vojenský spravodajca Peter Pukan. Kandiduje za hnutie Republika. V prípade zvolenia chce svoju pozornosť venovať doprave, rekonštrukcii ciest a mostov i skvalitňovaniu školstva. Rozhovor s Petrom Pukanom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu NSK?-

Riadenie Nitrianskeho samosprávneho kraja potrebuje zmenu. Súčasný predseda NSK slúži už svoje piate volebné obdobie. Chceme do vedenia kraja vniesť novú energiu a razantnejšie presadzovať potreby jeho občanov.

-V akom stave sa podľa vás nachádza NSK, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-

Z dôvodu, ktorý som spomenul vyššie, NSK chýba väčšia iskra pri presadzovaní vlastných potrieb kraja, väčšie zanietenie pri komunikácii so štátnymi inštitúciami, s ktorými kraj musí spolupracovať pri väčších projektoch, respektíve pri projektoch, kde NSK nie je zriaďovateľom či mu to nevyplýva zo zákona.

-Akým problémom NSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-

Nášmu kraju stále chýba severojužný cestný koridor, ale aj železničné elektrifikované prepojenie. To všetko výrazne komplikuje dopravu v kraji. Komunikácia so štátnymi orgánmi, ktorých rozhodnutia majú výrazný vplyv na život ľudí v regióne, potrebuje čerstvý vietor, zdravé sebavedomie a nový prístup. Energetický nedostatok, ktorému čelí nielen Nitriansky kraj, si bude žiadať prvky krízového riadenia. Nechceme zatvárať školy, a tým prenášať obrovskú záťaž na domácnosti. Školy by síce ušetrili na energiách, ale domácnosti by museli o to viac kúriť, variť, zvýšila by sa im spotreba vody... Nehovoriac o značnom prenose zodpovednosti za vzdelávanie na rodičov. Cieľom teda bude nájsť spôsob, ako zabezpečiť bezproblémový chod zaradení v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK.

-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v NSK zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-

Prioritami budú oblasti života, ktoré sú v súčasnom svete takmer samozrejmé. V Nitrianskom kraji je stále viac ako 30 percent domácností bez zavedenej kanalizácie. Cestná sieť komunikácií II. a III. triedy a mosty si zaslúžia zvláštnu pozornosť. Obyvatelia NSK ich využívajú pri cestách z a do práce. Integrácia železničného a autobusového harmonogramu s ohľadom na pracujúcich a študentov. Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK musia byť zárukou kvalitného vzdelávania mladých ľudí a nie miestom, kde dochádza k indoktrinácii detí. Je to nastupujúca generácia, ktorá si musí vážiť tradície, kultúru svojich rodičov či starých rodičov. Zároveň musí byť schopná čeliť novým výzvam. V symbióze so starostlivosťou o mladú generáciu nesmieme zabúdať na seniorov, ktorí vybudovali prostredie, v ktorom dnes žijeme. Zaslúžia si dôstojnú starobu.

-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-

Kandidujem za hnutie Republika. Naša kandidátna listina je plná kvalitných kandidátov, ktorí sú zárukou odborného prístupu k výzvam, ktorým bude zastupiteľstvo NSK čeliť. Právnici, ekonómovia, zástupcovia dopravcov, ľudia so skúsenosťami z komunálnej, ale i "veľkej" politiky, všetko vlastenci a lokálpatrioti. Hnutie Republika je schopné zabezpečiť generačnú výmenu, dynamické riešenie problémov a novú energiu. Nielen na nasledujúce volebné obdobie, ale koncepčne a strategicky na dlhé obdobie.

Okrem Pukana kandidujú na post predsedu NSK aj starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík (Hlas-SD), úradujúci predseda NSK Milan Belica (Smer-SD a SNS), predseda hnutia socialisti.sk Artur Bekmatov, podpredseda NSK Tibor Csenger (Aliancia), poslankyňa NSK Martina Holečková (KDH, SaS, Za ľudí, Spolu-OD, Šanca, ODS, DS, OKS, Tím Kraj Nitra), poslanec NR SR Lukáš Kyselica (OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola), odborár a právnik Milan Španír (ĽSNS) a Oliver Štaudner (SĽS Andreja Hlinku). Občianskymi kandidátmi na post predsedu NSK sú Renáta Kolenčíková a riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Martin Kusenda.