Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pablobienále v Čajke predstavuje práce žiakov i pedagógov SZUŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Popri štyroch výstavných miestnostiach aktuálny bonus ponúka stena pred vstupom do galerijného priestoru.

Trnava 14. júna (TASR) – Ako Procesy a premeny vníma Súkromná základná umelecká škola (SZUŠ) Pablo v Trnave uplynulé prvé desaťročie svojej existencie, a tak rovnako, s podtitulom Pablobienále III, nazvala jubilejnú výstavu prác svojich žiakov, absolventov a pedagógov. Je inštalovaná vo výstavnom priestore Čajka na Halenárskej ulici a k videniu je do konca septembra. Informoval o tom umelecký riaditeľ školy Miloš Čápka.

Pablobienále je, ako uviedol, projekt s dvojročnou frekvenciou. Je nadštandardný rozsahom, k videniu býva 500 až 700 prác, i metodickým konceptom, ojedinelý v stredoeurópskom priestore v rámci základného umeleckého školstva.

„Na terajšej výstave prezentujeme výtvarné diela v rámci celkov v technikách kresba, maľba, grafika, kde si možno pozrieť linority, drevorezy, či práce vytvorené suchou ihlou. Zaradili sme aj práce voľnej textilnej tvorby, modelovania, fotografie,“ uviedol Čápka. Pablo predstavuje aj projekt Pabloplenér v Zaježovej, inštalácie land artu priamo v krajine, spolu s dokumentáciou v permakultúrnom duchu. Počas trvania sú naplánované aj komentované prehliadky.

Popri štyroch výstavných miestnostiach aktuálny bonus ponúka stena pred vstupom do galerijného priestoru. Ide o výtvarne spracovanú dokumentáciu z online vyučovania vrátane doma vytvorených videí. „Pedagógovia citlivo volili témy, ktoré rešpektujú sociálno-psychologickú atmosféru, podnecujú dieťa k činnosti a k hľadaniu originálnych možností v domácom prostredí. Tvorba krátkych animovaných videopríbehov rozveselí aj toho najsmutnejšieho diváka,“ doplnil umelecký riaditeľ Pabla .

Pablo otvoril svoje brány žiakom v septembri 2011. „Chceme byť novodobá škola, ktorá ponúka iný spôsob nazerania na svet,“ uviedol Čápka. Aktívnym procesom pomáha deťom spoznávať a následne prekračovať svoje limity. SZUŠ sa popri vyučovacom procese venuje aj vydávaniu kníh pre deti, ktoré ilustrujú sami žiaci školy, realizuje Pabloplenéry Zaježová a prezentuje sa na Pablobienále. V rokoch 2016 až 2019 sa žiaci školy s pedagógmi podieľali aj na tvorbe hashtagu Trnava, ktorý počas leta krášlil Hlavnú ulicu v Trnave. „Našou víziou je tiež realizovať pobyty umelcov a ich tvorivé dielne,“ doplnil Čápka. Ale v plánoch majú aj zriadiť e-shop, predaj reprodukcií výtvarných prác, a tiež originálov grafických výtlačkov. „Predávajú sa už teraz na výstave aj s odznakmi, vo výrobe sú tašky,“ doplnil Čápka.