Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Pačanský kopec je uzavretý aj túto zimu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Správa ciest KSK tak ako predtým aj tentoraz vykonáva skúšobnú prevádzku zimnej údržby tohto úseku.

Košice 6. januára (TASR) - Pačanský kopec je uzavretý aj túto zimu. Naďalej je otázne, či sa ho počas aktuálnej sezóny ešte podarí sprejazdniť. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Katarína Strojná, kraj stále nedisponuje potrebnými stanoviskami kompetentných orgánov.

Správa ciest KSK tak ako predtým aj tentoraz vykonáva skúšobnú prevádzku zimnej údržby tohto úseku. Pre jeho celoročnú prevádzku sú potrebné súhlasné stanoviská okresných riaditeľstiev Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi a v Rožňave, a takisto okresných úradov v uvedených mestách, ktoré KSK stále nemá.

S rekonštrukciou úseku, s cieľom zabezpečiť jeho celoročnú prevádzku, sa začalo v júni 2022. Viacero investičných výdavkov si vyžiadalo práce spolu zhruba za tri milióny eur. Hotové boli už na prelome rokov 2022 - 2023, no cesta v minulej zimnej sezóne nebola sprejazdnená.

Uplynulú jeseň mali byť hotové aj menšie úpravy na základe bezpečnostného auditu cesty II/549 Krásnohorské Podhradie - Úhorná, známej ako Pačanský kopec, ktorého cieľom bolo práve stále zabezpečenie celoročnej premávky. Časť opatrení, ktoré si nevyžadovali stanovisko dotknutých orgánov, boli podľa Strojnej zrealizované. Zrealizované neboli len tie, na ktoré neboli vydané súhlasné stanoviská. "Doplnenie bezpečnostného záchytného zariadenia (zvodidiel) s plánovaným dokončením do konca novembra bolo začaté, ale pre poveternostné podmienky prerušené. Dokončenie realizácie montáže približne 1,7 kilometra zvodidiel bude pokračovať pri vyhovujúcich poveternostných podmienkach," dodala.

Na otázku, či je reálne, že bude Pačanský kopec prejazdný ešte túto zimnú sezónu, kraj reagoval s tým, že pre celoročnú prevádzku je potrebný konštruktívny prístup všetkých dotknutých orgánov a ich súhlasné stanoviská.

Úsek na hranici okresov Gelnica a Rožňava bol podľa KSK roky vo veľmi zlom technickom stave. Zimná uzávera sa pre rizikové miesta a ostré zákruty začína v novembri a končí v apríli. Vzdialenosť medzi obcami Úhorná a Krásnohorské Podhradie cez Pačanský kopec je 13,5 kilometra. Obchádzka počas zimnej uzávery je dlhá približne 77 kilometrov.