Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pod Groszovým ľadopádom padla lavína, vyžiadala si dve obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Pomocou lavínového vyhľadávača sa im podarilo lokalizovať obidvoch nezvestných horolezcov, následne boli vyhrabaní, žiaľ, už neboli nažive, informuje HZS.

Vysoké Tatry 30. januára (TASR) - Pád lavíny, ku ktorému došlo v nedeľu (29. 1.) pod Groszovým ľadopádom vo Vysokých Tatrách, si vyžiadal dve obete. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti, pád lavíny medzi prvým a druhým Groszovým ľadopádom nahlásil poľský horolezec.

"Nahlasovateľ ostal nekriticky zasypaný, ale nemal informáciu o svojich dvoch spolulezcoch. Nemal s nimi ani vizuálny a hlasový kontakt. Záchranári sa k miestu pádu lavíny dostali pozemne za pomoci snežných skútrov. Okamžite začali prehľadávať lavínisko. Pomocou lavínového vyhľadávača sa im podarilo lokalizovať obidvoch nezvestných horolezcov, následne boli vyhrabaní, žiaľ, už neboli nažive," informuje HZS.

Následne pomohli záchranári zasypanému horolezcovi, s ktorým potom zostúpili do Starého Smokovca. Telá nebohých horolezcov boli taktiež transportované a odovzdané príslušníkom Policajného zboru a obhliadajúcemu lekárovi.