Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Pamätníci si v Devíne zaspomínali na pochod Ahoj, Európa!

Pri príležitosti Dňa ľudských práv a 34. výročia pochodu Ahoj, Európa! sa konalo v nedeľu 10. decembra 2023 na nábreží Dunaja v Devíne spomienkové podujatie. Foto: TASR - Pavol Demeš

Spomienkové stretnutie sa konalo pri pamätníku Srdce Európy.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Pri príležitosti Dňa ľudských práv a 34. výročia pochodu Ahoj, Európa! sa konalo v nedeľu na nábreží Dunaja v Devíne spomienkové podujatie. TASR o tom informoval Pavol Demeš, spoluzakladateľ Klubu 89, ktoré podujatie organizovalo.

Spomienkové stretnutie sa konalo pri pamätníku Srdce Európy. Účastníkov podujatia privítala starostka Devína Jana Jakubovič. Vystúpili na ňom slovenské osobnosti Nežnej revolúcie ako Ján Budaj a Milan Kňažko, ale aj slovenský veľvyslanec v Rakúsku Jozef Polakovič a veľvyslanec Rakúska na Slovensku Johannes Wimmer.

Okrem toho sa na podujatí zúčastnil aj autor pôvodného srdca z ostnatého drôtu (železnej opony), ako aj jeho súčasnej repliky s názvom Srdce Európy Daniel Brunovský.

Pochod Ahoj, Európa! sa konal 10. decembra 1989 z Bratislavy do rakúskeho Hainburgu. Išlo o symbolický akt masového prekročenia hraníc a otvorenia Európy, ktorý iniciovali čelní predstavitelia demokratického hnutia Verejnosť proti násiliu, uvádza webová stránka Ústavu pamäti národa.

Na snímke zľava veľvyslanec SR v Rakúsku Jozef Polakovič, Ján Budaj, Daniel Brunovský, Milan Kňažko a veľvyslanec Rakúska v SR Johannes Wimmer. Bratislava, 11. decembra 2023.
Foto: TASR - Pavol Demeš