Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pomník obetiam prvej svetovej vojny v Handlovej bol dlhé roky zničený

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 1923 dali pomník postaviť Karpatskí Nemci, ktorí sa na jeho výstavbu zložili vo verejnej zbierke.

Handlová 29. júla (TASR) - Tak, aby ho široká verejnosť dobre nevidela, stojí doteraz pamätník venovaný obetiam prvej svetovej vojny v Handlovej. Jeho umiestnenie po ukončení druhej svetovej vojny si vyžiadala doba, výstavbu totiž zabezpečili Karpatskí Nemci.

"Pamätník venovaný obetiam prvej svetovej vojny sa nachádza na mestskom cintoríne, je to vlastne jeho druhé miesto, pretože ho dali v roku 1923 postaviť Karpatskí Nemci, ktorí sa na jeho výstavbu zložili vo verejnej zbierke. Pôvodne bol postavený na súčasnom Námestí baníkov, asi pred dnešným Podnikateľským inkubátorom," načrtla historička Jana Oswaldová.

Po skončení druhej svetovej vojny, keď sa v 50. rokoch zriaďoval nový cintorín v Handlovej, pamätník podľa nej premiestnili tam. "Pamätník tam nemal zostať, pamätné tabule, ktoré na ňom sú, boli totiž rozbité a spolu s celým reliéfom boli pohodené na jednej veľkej sutine. Na jeho opravu sa podujal Martin Pročka spolu s Jánom Procnerom, ktorí vlastne v 60. rokoch minulého storočia tvorili nový pamätník obetiam baníckeho štrajku a druhej svetovej vojny," doplnila.

Na handlovskom cintoríne sa tak v súčasnosti nachádzajú tri pamätníky, z ktorých dva venované obetiam veľkých vojen sú jedinečné na Slovensku tým, že sú postavené oproti sebe. Pamätník obetiam prvej svetovej vojny je totiž postavený zo zadnej strany toho venovaného obetiam druhej svetovej vojny. "Jeho umiestnenie vychádza z vtedajšej doby, Karpatskí Nemci totiž mali dlho zakázané hlásiť sa k svojej národnosti. Nakoniec ho teda zachránili dvaja umelci, ale tak, aby ho vlastne široká verejnosť nevidela," podotkla historička.

Pamätník je aj v súčasnosti obkolesený vysokými tujami, podlieha však zubu času a prírody. Aj pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny, ale aj vzniku Československej republiky sa mesto rozhodlo podať projekt na jeho obnovu na Ministerstvo kultúry SR a bolo úspešné. Na projekt vo výške viac ako 8000 eur získalo grant vo výške 5000 eur, zvyšné financie doplatí z rozpočtu. Rovnako terénne úpravy bude hradiť z vlastných prostriedkov. "Dôjde tam k vypíleniu tujovej záhrady, odvodneniu pamätníka, keďže stojí na močaristej pôde a vyčisteniu reliéfu. Ide o biely mramor, na ktorom je zobrazený vojak, ktorý sa skláňa k padlému vojakovi. Na pamätných tabuliach po stranách sú umiestnené mená Handlovčanov, či už slovenskej alebo nemeckej národnosti, ktorí padli na ruskom, srbskom, maďarskom a talianskom fronte. Ide o 116 obetí prvej svetovej vojny," dodala Oswaldová.