Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Pamiatkari sprístupnili 3D model hradiska pri Zemianskom Podhradí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Model vytvorili pomocou dát získaných leteckým laserovým skenovaním, ktoré PÚ SR poskytol Úrad geodézie, kartografie a katastra SR.

Bratislava 27. júla (TASR) - Pamiatkový úrad (PÚ) SR pripravil ďalší digitálny 3D model archeologického náleziska, v tomto prípade hradiska lužickej kultúry nachádzajúceho sa západne od obce Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom. Model, ktorý je prístupný na platforme Sketchfab, spracovali pamiatkari v rámci série 3D modelov archeologických nálezísk, sprístupnených pri príležitosti Európskych dní archeológie 2021.

Model vytvorili pomocou dát získaných leteckým laserovým skenovaním, ktoré PÚ SR poskytol Úrad geodézie, kartografie a katastra SR. "Vizualizácia využíva farebné zobrazenie zvýrazňujúce terénne nerovnosti. Žltá farba indikuje vypuklé tvary, napríklad valy, modrozelená farba znázorňuje priehlbiny, teda priekopy, archeologické sondy a podobne," dodávajú pamiatkari na webe PÚ.

Pripomínajú, že areál hradiska s rozlohou 13,4 hektára tvorili dve terasovité plošiny a priečny val ho rozdeľoval na dve polovice – horné a dolné hradisko. "Archeologickým výskumom, ktorý sa konal ešte na konci 80. a začiatku 90. rokov 20. storočia, sa získali cenné informácie o opevnení a obydliach a tiež o type použitého dreva a pestovaných rastlinách. Na digitálnom 3D modeli hradiska sú dobre viditeľné nielen fortifikačné prvky hradiska, ale aj miesta výkopov, kde sa robil archeologický výskum," dodáva PÚ.