Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V centre mesta Pezinok plánujú vyhlásiť pamiatkovú zónu

Oliver Solga Foto: TASR/AP

Na spoločnom rokovaní už bolo zadefinované aj územie. Teraz má nasledovať pamiatkarsky prieskum so zameraním a prieskumom na mestské opevnenia.

Pezinok 22. januára (TASR) – V Pezinku chcú vyhlásiť mestskú pamiatkovú zónu. Jej hranica mať byť vymedzená líniou mestských hradieb. Priľahlé ulice sa taktiež majú stať súčasťou ochranného pásma, ktoré navrhujú rozšíriť o plochy okolo Pezinského zámku s tunajším parkom. Aj to sú plány, o ktorých momentálne rokuje mesto Pezinok s Mestským múzeom v Pezinku a Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ). "Začali sme proces vyhlásenia mestskej pamiatkovej zóny. Bola už prvá "metodická" porada s pamiatkarmi a vytýčené kroky k jej vyhláseniu," priblížil pre TASR primátor Pezinka Oliver Solga.

Na spoločnom rokovaní už bolo zadefinované aj územie. Teraz má nasledovať pamiatkarsky prieskum so zameraním a prieskumom na mestské opevnenia. "Budeme spolupracovať nielen s KPÚ, ale aj s architektmi z Technickej univerzity," povedal Solga. Ďalšie pracovné stretnutie je naplánované na začiatok marca. Dovtedy by už malo byť známe presné vymedzenie zóny a majetkové pomery.

"Vyhlásenie pamiatkovej zóny bude mať význam aj pre rôzne "šialené" prestavby a nadstavby, ktoré nebudú možné v tomto stupni regulácie, ktorá je právne silnejšia ako územný plán," priblížil prínos pamiatkovej zóny primátor.

Samospráva spolu s Mestským múzeom v Pezinku prehodnocuje pamiatky v tejto zóne a spoločne ich zapisujú medzi mestské pamiatky. "Jedná sa o pamiatky, ktoré nie sú v ústrednom zozname, ale majú historickú, architektonickú alebo inú hodnotu. Ďalšie budú schválené v mestskom zastupiteľstve v apríli," podotkol Solga. Ako tvrdí, budú sa snažiť vyhlásiť za archeologickú lokalitu a aj pamiatku bývalú osadu Zumberg a Peregský dom.

Mestské múzeum v Pezinku už vo februári 2014 uviedlo v dôvodovej správe k návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa mení a dopĺňa VZN o pamätihodnostiach mesta Pezinok, že v súvislosti s rozšírením zoznamu pamätihodností dáva na zváženie riešenie ochrany nehnuteľného kultúrneho dedičstva vyhlásením pamiatkovej zóny. "Aj po výrazných stavebných a architektonických zásahoch z druhej polovice 20. storočia ukrýva Pezinok množstvo ochrany hodných prvkov a súčastí architektúr (pivnice, fasády, dvorové trakty, architektonické detaily), ktoré dnes nechráni zákon o ochrane pamiatkového fondu," píše sa v dôvodovej správe.

Múzeum taktiež v tom čase uviedlo, že sa stotožňuje s názorom viacerých odborníkov, ktorí po návšteve a obhliadke Pezinka navrhli riešiť ochranu jeho pamiatok práve pamiatkovou zónou.