Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Pamiatku padlých vojnových veteránov si uctia pri pamätníku J.Gabčíka

Jozef Gabčík Foto: TASR/wikipedia

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu sa asociácia rozhodla tento rok zrušiť pietny akt.

Rajecké Teplice 11. novembra (TASR) – Pamiatku padlých vojnových veteránov si vo štvrtok uctia pri pamätníku Jozefa Gabčíka v Rajeckých Tepliciach-Poluvsí zástupcovia asociácie zaoberajúcej sa zachovávaním pamiatky československých veteránov vo Veľkej Británii. Podľa jej medzinárodnej tajomníčky Marty Majerčík položia k pamätníku veniec ozdobený vlčími makmi, ktoré ručne vyrobili žiaci zo základnej školy v Považskej Bystrici.

Doplnila, že Gabčíkov pamätník si asociácia aj tento rok vybrala na pripomenutie pamiatky vojnových veteránov počas takzvaného Remembrance Day – Spomienkového dňa a Dňa vlčích makov. "Gabčík je hrdina a vojak, ktorý padol v boji za slobodu a demokraciu v druhej svetovej vojne. Bojoval za československú armádu v exile, ktorej vedenie sídlilo v Londýne, a na území Veľkej Británie tiež absolvoval výcvik špeciálnych jednotiek. Pre našu asociáciu patrí pamätník Jozefa Gabčíka k významným miestam na území SR na uctenie si tohto sviatku," uviedla Majerčík.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu sa asociácia rozhodla tento rok zrušiť pietny akt. "Naša asociácia je zameraná na zachovanie odkazu veteránov pre budúce generácie, preto sme oslovili žiakov v Považskej Bystrici, aby nám počas vyučovania vyrobili pre veteránov tzv. poppies – vlčie maky. Dúfame, že aj takto pomôžeme, aby sa tento významný sviatok stal u nás každoročnou tradíciou, a budú pribúdať ľudia s vlčím makom (nielen) na oblečení. Tak málo stačí za tak mnoho, čo veteráni pre nás urobili," podotkla medzinárodná tajomníčka asociácie.

"V mene asociácie zo srdca ďakujem deťom, že sa zapojili. Veľa to pre nás, a hlavne pre veteránov znamená. Pevne verím, že sa takto zapoja ďalšie triedy, školy, centrá voľného času, študenti, ale aj materské škôlky. Tak ako je to už bežné v zahraničí," dodala Majerčík.