Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Liturgickému priestoru v Prešove bude dominovať trojramenný kríž

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František počas svojej návštevy Slovenska v septembri navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín.

Prešov 24. augusta (TASR) – Liturgickému priestoru pred Mestskou športovou halou v Prešove, kde pápež František 14. septembra počas svojej návštevy Slovenska odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, bude dominovať kríž. Ako TASR informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič, východná svätá liturgia je veľmi dynamická a plná symboliky. Zodpovedá tomu aj architektonická príprava.

„V utorok 14. septembra je v liturgickom kalendári významný sviatok Povýšenie svätého Kríža. Na vrchole pódiového komplexu sa preto bude vypínať typický gréckokatolícky kríž s tromi priečnymi ramenami, ktorý je symbolicky povýšený a podopretý rukami, ktoré obdarovávajú," vysvetlil Pavlišinovič.

Liturgická farba počas slávenia v tento deň bude červená. „Symbolizuje Kristovu obetu a je aj symbolom mučeníctva biskupov a kňazov Gréckokatolíckej cirkvi, ktorí v 50. rokoch minulého storočia boli štátnym aparátom neprávom odsúdení," povedal Pavlišinovič.

Samotný liturgický priestor bude mať rozmery 30 krát 15 metrov a vysoký bude približne 13 metrov. „Architektonický návrh pochádza z dielne Petra Marcinka z Prešova, ktorý sa podieľal aj na architektonickom návrhu liturgického priestoru počas návštevy sv. Jána Pavla II. v Prešove v roku 1995," doplnil Pavlišinovič.

Pápež František počas svojej návštevy Slovenska v septembri navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín.