Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovská archieparchia spustila svoj profil na Facebooku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Maroš Černý

Prešovská archieparchia je metropolitnou eparchiou Gréckokatolíckej cirkvi sui iuris na Slovensku a sídli v meste Prešov.

Prešov 3. augusta (TASR) – V týchto dňoch spustila gréckokatolícka Prešovská archieparchia svoj profil na sociálnej sieti. Ako povedal hovorca archieparchie Michal Pavlišinovič, práve aj pripravovaná návšteva Svätého Otca Františka na Slovensku je dôvodom k spusteniu profilu na sociálnej sieti.

Veriaci budú mať podľa Pavlišinoviča príležitosť dozvedieť sa aktuálne informácie k pripravovanej návšteve Svätého Otca Františka, ktorý v utorok 14. septembra navštívi aj sídlo gréckokatolíkov, mesto Prešov. Na priestranstve pred Mestskou športovou halou bude predsedať Božskej liturgii sv. Jána Zlatoústeho, počas ktorej ohlási homíliu.

„Myslím, že na sociálnej sieti budeme zdieľať nielen rôzne informácie zo života Prešovskej archieparchie, či celej gréckokatolíckej cirkvi, ale predovšetkým dobro, krásu a pravdu, skúsenosť viery, skúsenosť s Božou láskou a nádejou, ktorú máme," priblížil vo videu na sociálnej sieti protosynkel Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Na profile facebook.com/grkatpo bude podľa Pavlišinoviča prezentovaná nielen história Prešovskej archieparchie, ale predovšetkým súčasný duchovný život gréckokatolíkov a krása byzantského obradu, ktorý je súčasťou slovenského územia už od príchodu slovanských apoštolov Cyrila a Metoda.

Prešovská archieparchia je metropolitnou eparchiou Gréckokatolíckej cirkvi sui iuris na Slovensku a sídli v meste Prešov. Na jej čele stojí vladyka Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita. V roku 2018 si archieparchia pripomenula 200. výročie jej zriadenia.