Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prešove vrcholia prípravy na príchod Svätého Otca

Na snímke veriaci na priestranstve pred mestskou športovou halou v Prešove 14. septembra 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Pápež František po svätej liturgii v Prešove zavíta v utorok aj na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity.

Prešov 14. septembra (TASR) – Pred Mestskou športovou halou v Prešove vrcholia prípravy na príchod pápeža Františka, ktorý tam o 10:30 odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho.

„Myslím si, že všetko máme pripravené. Doťahujú sa posledné veci, ako je zázemie sakristie pre Svätého Otca, červený koberec a tak ďalej. Sme pripravení a plní radosti a takého otvoreného srdca pre všetko, čo Svätý Otec povie," uviedol pre TASR hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci. Ako povedal, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom množstve. „Bolo zaregistrovaných vyše 450 kňazov, okolo 44 biskupov, z toho sú štyria kardináli. Takisto čo sa týka rehoľníkov, tak tých bolo zaregistrovaných 120," priblížil Pavlišinovič. Aktuálny počet pútnikov, ktorí prišli do Prešova, uviesť nevedel. Kapacita areálu je 50.000 ľudí.



Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne.

„Archijerejská sv. liturgia znamená, že jej predsedá archijerej, teda biskup. My budeme mať medzi sebou námestníka Krista, najvyššieho veľkňaza katolíckej cirkvi. Archijerejská sv. liturgia bude prebiehať tak, že Svätý Otec v určitých momentoch bude mať svoje vstupy, ktoré bude prednášať po latinsky. Ako vieme, tak Svätý Otec ani rímskokatolícke omše nezvykne spievať, takže bude recitovať jednotlivé vstupy. Väčšinou pôjde o požehnania. Bude požehnávať dreveným vyrezávaným krížom , ktorý mu odovzdá otec arcibiskup hneď na začiatku, keď príde. Tento kríž zároveň bude aj jedným z darov, ktoré dávame my gréckokatolíci Svätému Otcovi," priblížil Pavlišinovič.

Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

Sväté prijímanie bude rozdávať 230 kňazov a každému z nich budú asistovať dvaja dobrovoľníci. „Keďže budeme rozdávať prijímanie pod obojakým spôsobom, bude podané každému veriacemu individuálnou jednou lyžičkou," dodal hovorca.

Pápež František po svätej liturgii v Prešove zavíta v utorok aj na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.



Harmonogram návštevy pápeža Františka na Slovensku



BRATISLAVA - KOŠICE - PREŠOV - KOŠICE - BRATISLAVA

08.10 - Odlet do Košíc

09.00 - Prílet na letisko v Košiciach

10.30 - Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať Svätý Otec na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove - homília Svätého Otca

16.00 - Stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX v Košiciach - pozdrav Svätého Otca

17.00 - Stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach - príhovor Svätého Otca

18.30 - Odlet do Bratislavy

19.30 - Prílet na medzinárodné letisko v Bratislave