Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mladý Sečovčan stavia papierové modely aút, lodí a lietadiel

Na snímke papierový model Škoda 1000mb Foto: TASR/Roman Hanc

Jeho dosiaľ najväčším výtvorom je japonská lietadlová loď Šókaku z druhej svetovej vojny.

Sečovce 17. apríla (TASR) – Stavba papierových modelov sa stala vášňou pre Matúša Gondoľa zo Sečoviec v okrese Trebišov. Z papiera rád vystrihuje a lepí lode, autá, lietadlá či vojenskú techniku. Postavil takto už vyše sto modelov.

Jeho dosiaľ najväčším výtvorom je japonská lietadlová loď Šókaku z druhej svetovej vojny. "Meria 1,23 metra, je z poľského vydavateľstva a jej stavba trvala vyše roka," približuje 25-ročný modelár. Rád by však postavil ešte väčší model – japonskú loď Jamato, ktorá bola vo svojej dobe najväčšou bojovou loďou na svete. Model z papiera dosahuje vyše 1,5 metra.



Papierovému modelárstvu sa mladý Sečovčan venuje od základnej školy, k tejto záľube ho inšpiroval bratranec, ktorý si vystrihoval modely z časopisu ABC. Ako Matúš hovorí, k tomuto koníčku veľa nástrojov netreba. "Základom je kúpiť kvalitný model, k tomu potom stačia kvalitné nožnice, lepidlo, vodové farby na retuš bielych hrán, a samozrejme, dostatok času," vysvetľuje. Aby už hotový model vydržal čo najdlhšie, je dobré ho uložiť mimo priameho svetla a zamedziť, aby naň sadal prach, ktorý ho postupom času ničí.

K zaujímavým výtvorom Sečovčana patrí napríklad legendárna Škoda 1000 MB, sanitka Škoda 1203, expedičné trabanty Egu a Babu, ktoré prešli Afrikou či izraelský tank Merkava.

Výsledky svojej záľuby a práce Matúš prezentuje aj na súťažiach. Vlani v Liptovskom Hrádku vyhral prvé miesto v kategórii Malá dopravná technika, v roku 2010 sa stal v Banskej Bystrici s modelom Šókaku majstrom Slovenska v kategórii Lode.