Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Park na Mudrochovej v Rači chcú zrevitalizovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V súčasnosti ľudia, ktorí chcú využiť park na Mudrochovej, musia podľa inštitútu prekonávať množstvo bariér.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Park na Mudrochovej ulici spolu s priľahlým verejným priestorom pri Miestnom úrade na Kubačovej ulici v bratislavskej Rači má prejsť revitalizáciou. Okrem parku architekti navrhujú aj úpravu verejných priestorov v okolí obchodného domu po miestny úrad. TASR o tom informovala Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). Predpokladaný termín začatia obnovy je druhá polovica roka 2022.

V súčasnosti ľudia, ktorí chcú využiť park na Mudrochovej, musia podľa inštitútu prekonávať množstvo bariér. Taktiež aj tí, ktorí smerujú za službami na miestny úrad, často prechádzajú cez chodník so zaparkovanými autami.

"Budúca revitalizácia týchto verejných priestorov má zlepšiť kvalitu parku, s čím súvisí obnova mobiliára, ako sú lavičky či osvetlenie, a zjednodušiť pohyb chodcov v priestore," spresnila Glevická. Dominantným prvkom v parku ostáva Kozmická fontána od akademického sochára Tibora Kaveckého z roku 1973. Aktuálne neprístupný bazén fontány bude nahradený plytkou pobytovou vodnou plochou na hranie a osvieženie, ktorá fontánu prepojí s okolím.

"V našom návrhu máme aj pergolu s výhľadom na fontánu. Jej hlavnou výhodou je, že vytvorí intímny priestor na posedenie a tiež poskytne v letných mesiacoch tieň. S ohľadom na genius loci sme vybrali ako popínavú rastlinu vínnu révu," priblížili v predloženej štúdii architekti. V strede parku navrhujú umiestniť gril na príležitostné susedské stretnutia a oslavy, ktorý bude možné si elektronicky zarezervovať. Pribudnúť majú tiež pitná fontána, nové lavičky, osvetlenie a zeleň. Priestor má zatraktívniť mobilné posedenie z dreva, ktoré si návštevníci môžu podľa potreby premiestniť a spojiť do rôznych tvarov.

Predstavená štúdia podľa MIB zatiaľ len načrtla budúcu podobu tohto miesta a presné detaily budú známe až po vypracovaní projektovej dokumentácie, na ktorej sa aktuálne pracuje. Revitalizácia je súčasťou iniciatívy Živé miesta, ktorej cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave. Okrem MIB a hlavného mesta na projekte spolupracuje aj mestská časť Rača.