Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Park na ulici Vlada Clementisa v Prešove sa v sobotu zmení na bojisko

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Klub Dukla sa rozhodol zrekonštruovať situáciu napadnutia nemeckého opevnenia vojakmi Červenej armády. Diváci sa môžu tešiť na autenticitu bojov a akciu.

Prešov 19.septembra (TASR) – Park na ulici Vlada Clementisa v Prešove sa 22. septembra popoludní zmení na bojisko. Prešovský klub vojenskej histórie Dukla v spolupráci s tamojšou radnicou na tento deň pripravil 0. ročník podujatia s názvom Boje o Prešov.

„Historická rekonštrukcia bojov z obdobia 2. svetovej vojny je spoločensko-vzdelávacie podujatie a jeho hlavným cieľom je priblížiť divákom skutočnosti, ktoré sa odohrávali na bojových pozíciách počas oslobodzovacích bojov medzi Červenou armádou, nemeckým Wehrmachtom na území východného Slovenska," uviedol Daniel Hurai z organizačného štábu.

Pripomenul, že na prelome rokov 1944 - 1945 sa na tomto území odohralo množstvo frontálnych, ale aj lokálnych prelomových bojov. Klub Dukla sa preto rozhodol zrekonštruovať situáciu napadnutia nemeckého opevnenia vojakmi Červenej armády.

„K autenticite nám v nemalej miere dopomôže aj originálna dobová delostrelecká technika, kolesová technika, približne stovka ručných zbraní, kavaléria na koňoch a profesionálne pyrotechnické efekty, “vysvetľuje Hurai.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že program podujatia bude trvať od 13. do 16.hodiny, pričom samotná hodinová ukážka bojov sa začne o 14.00 h. V tej bude účinkovať približne 90 bojovníkov v dobových uniformách.

Prešovský klub vojenskej histórie Dukla založili milovníci histórie v roku 2007. V jeho radoch je 15 aktívnych členov z Prešova a okolia.

"Venujeme sa stvárňovaniu príslušníkov armád, ktoré sa zúčastnili oslobodzovacích bojov na našom území – Červená armáda, nemecký Wehrmacht, 1. Čs. armádny zbor a partizánske oddiely, “ predstavil činnosť klubu Hurai. Zdôraznil, že od svojho vzniku sa zúčastnili na množstve rekonštrukcií bojov po celej Európe.