Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Parlament odňal imunitu najbližšej rodine exprezidenta Nazarbajeva

Na snímke kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Foto: TASR/AP

Počas vlaňajších protestov v Kazachstane, ktoré si vyžiadali životy vyše 200 ľudí, sa však podľa agentúry Reuters Tokajev a Nazarbajev zrejme nepohodli.

Astana 13. januára (TASR) - Kazašský parlament odvolal v piatok zákon, podľa ktorého mala najbližšia rodina bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajevova imunitu pred trestným stíhaním. Parlament zároveň odňal bývalej hlave štátu titul vodca národa, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Nazarbajev (82) stál na čele Kazašskej republiky v rokoch 1989 - 2019 a počas tohto obdobia vytvoril okolo seba kult osobnosti. Po svojej rezignácii do funkcie prezidenta navrhol blízkeho spojenca Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Počas vlaňajších protestov v Kazachstane, ktoré si vyžiadali životy vyše 200 ľudí, sa však podľa agentúry Reuters Tokajev a Nazarbajev zrejme nepohodli. Podľa Tokajeva boli protivládne protesty pokusom o prevrat.

Po upokojení situácie Tokajev prevzal pozíciu šéfa kazašskej bezpečnostnej rady, ktorú zastával Nazarbajev, a z popredných funkcii odvolal viacero jeho príbuzných. Niektorých tiež zadržali a obvinili zo sprenevery štátnych peňazí.

Nazarbajevovu najbližšiu rodinu doposiaľ chránila imunita vďaka zákonu, ktorým bol bývalý prezident vyhlásený za vodcu národa, dostával finančný príspevok a štát financoval aj jeho bezpečnosť.

Kazašský parlament sa pri zrušení tohto zákona odvolal na "politickú transformáciu", ktorú vlani odštartoval Tokajev a podporila ju aj zmena ústavy. Pri podozrení z nejakého zločinu bude Kazachstan teraz môcť zmraziť majetok príbuzných bývalého prezidenta. Jeho tri dcéry podnikajú a jednu z nich, Dinaru Kulibajevovú, časopis Forbes opakovane spolu s jej manželom radí k najbohatším ľudom v Kazachstane.

Samotného Nazarbajeva však naďalej podľa ústavy chráni imunita.