Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Dvojica občianskych združení z Partizánskeho chce zriadiť Baťapoint

Na archívnej snímke typické tehlové domy, ktoré nechal postaviť podnikateľ T. Baťa. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Komunitné aktivity v rámci projektu budú realizovať i členovia Klubu absolventov Baťovej školy práce Partizánske.

Partizánske 31. augusta (TASR) - Dvojica občianskych združení chce v priestoroch domu na Červenej ulici v Partizánskom zriadiť takzvaný Baťapoint. Priestor má podľa zámeru Fabriky umenia a Skrášľovacieho spolku slúžiť na zviditeľňovanie historického odkazu mesta a zároveň plniť funkciu turisticko-informačnej kancelárie (TIK). Zámer odobrili mestskí poslanci na svojom augustovom rokovaní, informoval primátor Jozef Božik.

Baťapoint plánujú občianske združenia zriadiť v priestoroch domu vo vlastníctve mesta na Červenej ulici. To ešte v januári podalo na Úrad vlády SR žiadosť o dotáciu na projekt pod názvom Baťapoint ako inovatívny prvok pri zachovaní a šírení kultúrno-historického dedičstva Baťovian. V júni vtedajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu výzvu bez vyhodnotenia zrušil, zároveň však vypísal novú, do ktorej projekt opätovne mesto predložilo. "Hlavným cieľom zámeru je zachovanie architektúry stavby baťovského domčeka a jeho obnova do pôvodného stavu. Rekonštrukciou domu by sa vytvorili ideálne podmienky na fungovanie projektu a jeho myšlienok," uviedla partizánska radnica.

Komunitné aktivity v rámci projektu budú realizovať i členovia Klubu absolventov Baťovej školy práce Partizánske. "Dlhodobo sa snažia uchovávať dobové materiály, vydali tri publikácie súvisiace s históriou mesta a firmy Baťa, mapujú životné skúsenosti najstarších občanov mesta - baťovcov, ktorí vyrastali v Baťovej škole práce, pracovali vo fabrike a tvorili dejiny nášho mesta," ozrejmila radnica.

Občianske združenia sú partnermi projektu, samospráva s nimi v tejto súvislosti podpísala i memorandum o vzájomnej spolupráci.