Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Partizánske podporí činnosť športových klubov a združení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšie finančné prostriedky samosprávy budú smerovať na podporu vzdelávania, kultúry či sociálnej oblasti.

Partizánske 25. februára (TASR) - Partizánske tento rok podporí činnosť športových klubov a občianskych združení na území mesta sumou 160.000 eur. Ďalšie finančné prostriedky samosprávy budú smerovať na podporu vzdelávania, kultúry či sociálnej oblasti. Rozhodli o tom tamojší mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok.

"Podobne ako iné mestá aj Partizánske prišlo o peniaze, takže sme museli krátiť výšku dotácií. Dotácie sme krátili napríklad rybárom, športovým klubom, ale aj organizáciám, ktoré pôsobia v oblasti kultúry alebo školstva. Sumy boli upravené, ale napriek tomu všetkému ani jeden klub nie je v stave, že by nebol podporený," skonštatoval primátor Jozef Božik.

Najväčšie dotácie podľa neho idú do štyroch klubov, a to je Futbalový klub Tempo Partizánske, Hokejový klub Iskra Partizánske, Florbalový klub Harvard Partizánske a Hádzanársky klub Slávia Partizánske. "Sú to kluby s najväčšou históriou, s najväčšou početnosťou detí a mládeže, majú najvýznamnejšie výsledky na celoslovenskej úrovni, hrajú najvyššie súťaže, kde reprezentujú naše mesto," zdôvodnil.

Samospráva na základe rozhodnutí mestskej rady a komisií pri mestskom zastupiteľstve (MsZ) podporí aj sociálnu oblasť sumou 12.000 eur, kultúru dotáciou 17.000 eur a vzdelávanie sumou 12.000 eur. Spolu tak z rozpočtu mesta pôjde na podporu združení a klubov suma 219.000 eur.

Kým do minulého roka MsZ rozhodovalo o dotáciách len od výšky 16.600 eur, po novom schvaľovali poslanci všetky dotácie pre kluby a organizácie. "Ide o väčší rozmer participácie a transparentnosti tak, aby každý jeden poslanec mohol povedať, že svojím hlasovaním podporil mládežnícku, detskú alebo športovú aktivitu na území mesta," dodal primátor.

O dotáciu zo strany mesta prejavilo záujem 55 žiadateľov. Od samosprávy chceli na realizáciu svojich 115 aktivít sumu 308.429 eur. Najviac žiadostí, a to 19, prišlo na mesto od športových klubov a združení. Výšku dotácií pre kluby si verejnosť môže pozrieť v mestských periodikách a na internetovej stránke mesta.