Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Súkromné konzervatórium v Topoľčanoch sa vracia k Smoliarom

Na snímke žiaci a pedagógovia Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch (SKDK) počas generálnej skúšky 24. júna 2022 v Spoločenskom dome v Topoľanoch. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Predlohou javiskového naštudovania Smoliarov je rovnomenný hudobný film, ktorý sa dostal do kín pred 44 rokmi.

Topoľčany 24. júna (TASR) – Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša (SKDK) v Topoľčanoch pripravilo retro muzikál na motívy rovnomennej hudobnej komédie Smoliari. V poradí ôsmy celoškolský projekt bude mať premiéru 28. júna v Spoločenskom dome Topoľčany.

Podľa učiteľa herectva na konzervatóriu Jozefa Krasulu sa SKDK venuje tvorbe väčších projektov, do ktorých zapája študentov a pedagógov všetkých odborov – hudobno-dramatického, tanečného, hudobného a speváckeho – už dlhší čas. "Cieľom je nielen naučiť svojich žiakov zvládnuť celý proces vzniku takého náročného diela od úvodného konkurzu, cez náročné čítacie a aranžovacie skúšky až po spoluprácu so živým orchestrom na javisku, ale zároveň aj prispieť k vzniku dobrých vzťahov na celej škole," povedal.

Na snímke žiaci a pedagógovia Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch (SKDK) počas generálnej skúšky 24. júna 2022 v Spoločenskom dome v Topoľanoch.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Predlohou javiskového naštudovania Smoliarov je rovnomenný hudobný film, ktorý sa dostal do kín pred 44 rokmi. Prvý československý filmový muzikál vytvoril režisér Dušan Kodaj s pesničkami od Aliho Brezovského. "Pedagógovia konzervatória Radovan Hudec a Miroslav Bakura vycítili, že námet Jozefa Repku zo školského prostredia si zachoval sviežosť a príťažlivosť práve pre stredoškolákov, s ktorými sa stretávali na svojich hodinách. Pôvodné dielo ponechali v jeho retro štýle a vznikol divadelný muzikál, v ktorom sa predstaví viac ako 40 účinkujúcich," skonštatoval Krasula.

Ťahákom bude nielen živá hudba priamo na javisku, o ktorú sa postaral SKDK Band pod vedením dirigenta, hudobníka a pedagóga školy Mila Suchomela, ale aj úplne nové choreografie, atraktívny svetelný dizajn a herecké výkony. Zaujímavosťou je aj účinkovanie Gréty Švercelovej, bývalej poprednej slovenskej operetnej speváčky a herečky, ktorá je pedagogičkou topoľčianskeho konzervatória. Na výtvarnej stránke inscenácie sa podieľali aj študenti Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Topoľčanoch, ktorí sa stali aj spoluautormi scény a kostýmov.

Na snímke žiaci a pedagógovia Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch (SKDK) počas generálnej skúšky 24. júna 2022 v Spoločenskom dome v Topoľanoch.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Na SKDK v Topoľčanoch študuje v súčasnosti 233 študentov vo všetkých odboroch, z toho je viac ako 60 poslucháčov odboru hudobno-dramatické umenie. Škola, ktorá bola prvým súkromným konzervatóriom na Slovensku, si v tomto roku pripomína 28. výročie svojho vzniku.