Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Na celom území dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a tráv.

Banská Bystrica 31. mája (TASR) - Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní. Na celom území dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a tráv. Informovala o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavy sa vyskytoval v ovzduší na celom území. Vysoké hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých sa opäť zviditeľnili žltými povlakmi na autách, parapetoch i okrajoch mlák. Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na strednom a severnom Slovensku, brezy a jaseňa sa už skončila aj v chladných oblastiach," zhodnotila Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Košiciach, borovicovitých v Žiline a Košiciach. Peľ ostatných drevín bol v ovzduší v nižších hladinách. Vyskytovala sa aj tzv. topoľová vata, čo sú lietajúce semienka topoľov a vŕb, ktoré sú často nosičom peľových zŕn tráv.

"V najbližších dňoch vysoké denné hladiny dosiahne peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. Pribúdať bude peľ pŕhľavy, skorocelu, štiavu a ďalších bylín. V ovzduší sa vyskytne aj peľ agátu, bazy, platanu, gaštanu a pagaštanu. Rozšíri sa druhové spektrum kvitnúcich bylín," konštatovala Lafférsová.