Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Petíciu proti napojeniu cesty z Veľkého Šariša podpísalo 1119 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Aktivisti tvrdia, že v katastri Veľkého Šariša má byť vybudovaná individuálna bytová výstavba a za najväčší problém považujú to, že k nej nebude cesta viesť do Veľkého Šariša, ale do Prešova.

Prešov 22. marca (TASR) – Petíciu proti napojeniu cesty od lokality Od duba, kde majú vyrásť rodinné domy, z mesta Veľký Šariš cez kopec Bikoš na Sídlisko III v Prešove podpísalo 1119 ľudí. Rovnako sa v nej vyjadrili proti stavebnému zahusťovaniu sídliska Mladosť a Sídliska III. Členovia občianskeho združenia (OZ) Náš Prešov ju v pondelok (21. 3.) odovzdali v podateľni Mestského úradu v Prešove.

"Petíciu podpísalo viac ako 1000 občanov, čo znamená, že v zmysle príslušného zákona sa ňou majú zaoberať aj poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ). Urobíme všetko preto, aby tomu tak bolo už na najbližšom zasadnutí MsZ 6. apríla. S netrpezlivosťou a nádejou budeme čakať, koho záujmy presadí mesto a aj poslanci MsZ, či to budú občania alebo developeri," informoval TASR predseda OZ Náš Prešov René Polačok.

Občianski aktivisti tvrdia, že v katastri Veľkého Šariša má byť vybudovaná individuálna bytová výstavba (IBV) a za najväčší problém považujú to, že k nej nebude cesta viesť do Veľkého Šariša, ale do Prešova. Cesta podľa združenia nespĺňa bezpečnostné parametre a ide o príjazdovú komunikáciu k stavbe diaľnice.

Podľa investora Miloša Tuhrinského IBV Od duba počíta s 80 rodinnými domami. Ulica, na ktorú sa táto lokalita pripojí, bude podľa neho ešte v roku 2040 len na polovici svojej projekčnej kapacity.

Mesto Veľký Šariš dostalo žiadosť stavebníka o vydanie územného rozhodnutia na stavbu spomínaného projektu. Keďže neobsahovala všetky podklady, stavebník bol vyzvaný na ich doplnenie. Podľa primátora mesta Veľký Šariš Viliama Kalla čakajú na podklady a rozhodnutie.

Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek potvrdil doručenie petície mestu, zároveň povedal, že mesto Prešov už pred jej doručením a oboznámením sa s jej obsahom verejne avizovalo, že nesúhlasí s výstavbou cesty z katastrálneho územia mesta Veľký Šariš s výhľadovým napojením na existujúce miestne komunikácie na Sídlisku III.

"Došlo by k neúmernému zaťaženiu mestských komunikácií vozidlami z katastra susedného mesta Veľký Šariš. Vzhľadom k uvedenej skutočnosti mesto Prešov v danej veci nevydá súhlasné stanovisko," uviedol pre TASR hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.