Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Petíciu za železničnú dopravu z Tisovca podpísalo takmer 4000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy by sa mala osobná železničná doprava medzi Tisovcom a Breznom obmedziť výlučne na víkendy a sviatky.

Tisovec 26. júla (TASR) – Petíciu za zachovanie osobnej vlakovej dopravy na železničnej trati 174 Tisovec – Brezno podpísalo takmer 4000 ľudí. Pre TASR to za petičný výbor uviedla primátorka Tisovca Irena Milecová. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR tvrdí, že návrh nového grafikonu je len pracovnou verziou.

"Petíciu sme odoslali spolu s pripomienkami. Teraz čakáme na potvrdenie a odobrenie petície," priblížila primátorka. Ako dodala, na túto tému plánuje v najbližších dňoch diskutovať aj s vedením Banskobystrického samosprávneho kraja. Konštruktívnu diskusiu žiadajú i od rezortu dopravy.

Podľa návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy by sa mala osobná železničná doprava medzi Tisovcom a Breznom obmedziť výlučne na víkendy a sviatky. Podľa Milecovej to negatívne ovplyvní najmä ľudí, ktorí do Brezna dochádzajú do zamestnania, zdravotníckych zariadení či škôl.

MDV v reakcii na petíciu pre TASR ešte v júni uviedlo, že plánovaný grafikon vlakovej dopravy vychádza zo schváleného Plánu dopravnej obslužnosti a jeho cieľom je priniesť pre občanov čo najefektívnejšie fungujúce železnice. Ministerstvo však podotklo, že ide o pracovnú verziu materiálu a so samosprávami bude rokovať.

"Na cestovanie na úseku Tisovec - Brezno je pri bežnom pracovnom dni plne dostatočná autobusová doprava, ktorá má oproti vlakovej ešte aj tú výhodu, že zastávky sú situované priamo v obciach, čím sa cestovanie skracuje. Tento región má však turistický charakter, a preto počas víkendov rastie počet cestujúcich, čo je predpoklad na vlakovú dopravu," vysvetlil rezort dopravy.