Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Petržalčania diskutovali o parkovaní, starostu žiadali i odstúpiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Paul

Nový parkovací systém chce mestská časť spustiť budúci rok.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Prekrikovanie, výčitky, emócie a množstvo otázok – aj takto dnes vyzerala diskusia o chystanej parkovacej politike v bratislavskej Petržalke. Do Domu kultúry Zrkadlový háj prišlo svoj názor na nový systém povedať asi 300 Petržalčanov. Samospráve vyčítali, že majú platiť 60 eur ročne, koľko má stáť parkovacia karta, za nič. Budovať najprv žiadali nové parkovacie miesta a starostovi Vladimírovi Bajanovi odkázali, že ak zavedie "toto parkovacie peklo", tak sa hlavy mestskej časti veľmi rýchlo v ďalších voľbách zbavia. Bajan odstúp, kričali.

"Ak odrátame všetky náklady, v rozpočte nám ostane 200.000 až 300.000 eur. Jedno parkovacie miesto pritom stojí asi 1000 eur, takže by sme potrebovali niekoľko miliónov eur na to, aby sme nové parkovacie miesta vybudovali. A úver? Ten si môžeme zobrať len vo veľmi obmedzenej miere, mestská časť sa nemôže toľko zadlžiť," argumentoval prednosta miestneho petržalského úradu Miroslav Štefánik na margo budovania nových parkovísk. V Petržalke je dnes totiž podľa samosprávy vyše 20.000 parkovacích miest a ďalších asi 17.000 jej chýba.

Nová parkovacia politika má zvýhodniť rezidentov. Petržalčan si má pre parkovanie svojho auta, aj firemného, kúpiť rezidentskú kartu za 60 eur na rok. Ale to len pri prvom aute, pri druhom by sa mala suma vyšplhať na 90 eur, pri treťom na 120 eur. Vodič, ktorý nemá trvalý pobyt alebo miesto podnikania na území mestskej časti, má však zaplatiť za abonentskú kartu niekoľkonásobne viac, a to až 800 eur. Zo všetkých miest by malo 80 až 90 percent patriť rezindentom, zvyšok návštevníkom.

"Čo mám ale povedať mame, ktorá je z Rače a dvakrát do týždňa mi chodí strážiť malého?" pýtal sa jeden z občanov. Podľa prednostu však počas dňa, medzi 08.00 a 17.00 h, keď sú Petržalčania v práci, bude môcť návštevník bezplatne zaparkovať na mieste rezidenta. "Čo ak to ale prešvihnem, alebo budem pracovať do 18.00 h?" pýtal sa ďalší z občanov. Neskôr by sa však mala dať podľa prednostu platiť aj hodinová sadzba, ktorú si návštevník po 17.00 h zaplatí.

Niektorí občania podotkli, že si už zaplatili v Petržalke garáž. "Máme si platiť ďalších 60 eur ročne, ak chcem zaparkovať v inej časti Petržalky?" pýtal sa obyvateľ. Podľa prednostu však majiteľ garáže zaplatí za parkovaciu kartu len polovicu.

"A čo bude s podnájomníkmi, ktorí majú auto a nemajú 800 eur?" znela ďalšia otázka od Petržalčanov. "Nech si tu prihlásia trvalý pobyt a platia nám dane, alebo ak to neplánujú, nech parkujú tam, kde ten trvalý pobyt majú nahlásený. Naša politika je pre rezidentov," reagoval prednosta. Podotkol však, že počas prvého roka bude systém rešpektovať len asi polovica vodičov, počas tretieho roka by ich mohlo byť už 80 percent. Na začiatku teda budú podľa samosprávy 70 až 80 percent ziskov tvoriť pokuty.

"Zavedenie rezidenčného parkovania by stálo 1.626.000 eur a my ideme dať firme EEI so zaujímavým pozadím takmer päť miliónov eur," vyčítal samospráve ďalší z občanov. Štefánik ale podotkol, že ďalšieho pol milióna eur budú stáť prevádzkové náklady, softvér či kontrola a možno bude firma aj v strate, ak bude rešpektovanosť systému prvé roky menej ako 50 percent. Podľa Petržalky sa mnohé samosprávy, ktoré sa rozhodli samy prevádzkovať parkovanie, ocitli potom v červených číslach.

Občanom sa tiež nepáčilo, že 93 percent firmy, ktorá bude v Petržalke parkovanie prevádzkovať, vlastní Slovenský rozvojový kapitálový fond, ktorého podpredseda Branislav Šafárik pred pár dňami zorganizoval predraženú konferenciu TechMatch. Z každej parkovacej karty pritom pôjde koncesionárovi 40 eur s DPH. Pôvodná dohoda bola 48 eur, mestská časť ale s firmou vyrokovala novú sumu. Samospráva sa tiež s firmou dohodla na zvýšení nákladov na opravu ciest, namiesto 3000 eur má ročne opravovať cesty za 20.000 eur ročne. Po siedmich rokoch má tiež firma podľa prednostu funkčne vybudovaný systém odovzdať mestskej časti.

Mestskej časti poslanci vyčítali, že koncesná zmluva s prevádzkovateľom parkovacieho systému je neplatná, lebo ju neschvaľovali v zastupiteľstve. Okresná prokuratúra už ale potvrdila, že bola podpísaná v súlade so zákonom.

Nový parkovací systém chce mestská časť spustiť budúci rok.