Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Niektorých Petržalčanov pripravujú na evakuáciu

Na snímke vysoká hladina Dunaja na Tyršovom nábreží. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V prípade akýchkoľvek nejasností a otázok sa môžu Petržalčania obrátiť na krízový štáb miestneho úradu na čísle 02/68 288 830.

Bratislava 5. júna (TASR) - Obyvatelia Kočánkovej, Klokočovej a Májovej ulice v bratislavskej Petržalke sa pripravujú na evakuáciu. Zamestnanci petržalského miestneho úradu spolu s políciou dnes už upozorňovali niekoľko rodín v dotknutých uliciach, že pre zvyšujúci sa Dunaj budú zrejme musieť opustiť svoje obydlia.

"Dávali im základné informácie, čo si majú všetko pripraviť do evakuačného balíčka, akým spôsobom bude prebiehať evakuácia, ak by k nej prišlo, ako zabezpečiť svoj majetok," priblížila pre TASR Michaela Platznerová z miestneho úradu.

Obyvatelia sa tak napríklad dozvedeli, že si majú so sebou vziať prioritne osobné doklady, oblečenie či lieky. Hodnotné veci zo suterénov, prízemných priestorov a garáží si majú umiestniť do vyššieho poschodia, uzatvoriť prívod plynu, vody a elektriny a dom zamknúť. V lokalite sa podľa jej slov nachádza asi 12 trvalo bývajúcich rodín. "Ale zdržiava sa tam viac ľudí," podotkla.

Petržalka tiež kontrolovala, v akom stave sú bezdomovci, ktorí sa zdržiavali v lokalitách blízko Dunaja, napríklad pri lodenici. "Tí, ktorí videli, že už je zle, odišli dobrovoľne. Niektorí tam síce ostali, ale sú v poriadku," dodala.

Platznerová vraví, že radnica rovnako upozorňuje občanov, aby nechodili do Sadu Janka Kráľa, lužných lesov alebo sa čo najmenej zdržiavali na hrádzi. "Okrem toho, že bránia zveri v úniku, je aj pre nich nebezpečné, aby tam boli," podotkla. V sade zase svojou prítomnosťou podmáčajú koreňový systému drevín, čo môže spôsobiť ich pád, pripomína Platznerová.

Popoludní by mal v Petržalke opäť zasadať krízový štáb, ktorý zhodnotí aktuálnu situáciu. "Všetko je zabezpečené - kde by mohli byť ľudia premiestnení alebo akým spôsobom prepravení, manuál je vypracovaný. Čakáme len na to, či k tomuto bude musieť prísť," dodala Platznerová.

Mestská časť svojich obyvateľov o evakuačnom postupe informuje aj na svojej webovej stránke. "V prípade, že vo vašom okolí sa nachádzajú deti bez dozoru, starí alebo nevládni ľudia – pomôžte im – upozornite na nich členov evakuačnej štábu," vyzýva obyvateľov. Zriadila aj nonstop linku. V prípade akýchkoľvek nejasností a otázok sa môžu Petržalčania obrátiť na krízový štáb miestneho úradu na čísle 02/68 288 830.