Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Petržalka dala prvé dotácie na prácu s deťmi a mládežou

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Za dva mesiace tohto roka požiadalo podľa hovorkyne o účelovú dotáciu 13 subjektov a ich finančné nároky sa takmer vyrovnali celkovej výške vyčlenených prostriedkov na dotácie na kalendárny rok.

Bratislava 3. marca (TASR) – Prvé tohtoročné účelové dotácie schválila bratislavská Petržalka združeniam, ktoré sa venujú práci s deťmi a mládežou. V tomto roku na dotácie vyčlenila 80.000 eur a združeniam dala prvých 5000 eur.

"Vzhľadom na potrebu kontinuálnej terénnej sociálnej práce a klubových aktivít pre deti a mládež zo sociálne znevýhodneného prostredia v Kopčanoch už Petržalka rozhodla o príspevku vo výške 3000 eur občianskemu združeniu Ulita," informovala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová.

Občianske združenie Kaspian zase dostalo 1000 eur. Peniaze pôjdu na podporu prevencie zlých životných návykov, vzdelávacie a voľnočasové aktivity mladých z rizikového prostredia.

"Ďalšími 1000 eurami mestská časť pomôže financovať vzdelávanie talentovaných detí z ekonomicky slabého rodinného prostredia v projekte Na palube jednorožca," dodala. Takmer 65 percent žiadostí, ktoré vlani mestská časť podporila, išlo na športové, umelecké, vzdelávacie, voľnočasové či komunitné aktivity pre deti a tínedžerov.

Za dva mesiace tohto roka požiadalo podľa hovorkyne o účelovú dotáciu 13 subjektov a ich finančné nároky sa takmer vyrovnali celkovej výške vyčlenených prostriedkov na dotácie na kalendárny rok. "Požiadavky uchádzačov pravdepodobne opäť prevýšia možnosti samosprávy," myslí si Grebeňová-Laczová. Samospráva preto ani tento rok nebude mať podľa jej slov pri rozhodovaní jednoduchú úlohu. "Na komerčné projekty sa sponzori ľahšie hľadajú. Preto by účelové dotácie mali predovšetkým slúžiť na podporu všeobecne prospešných či verejnoprospešných služieb, alebo účelov s trvalejšou hodnotou," podotkol starosta Petržalky Vladimír Bajan s tým, že na rokovaniach o dotáciách v komisiách miestneho zastupiteľstva sa ako pozorovateľ môže zúčastniť aj zástupca verejnosti.

V zmysle všeobecne záväzného nariadenia (VZN) žiadosť o dotáciu môže žiadateľ adresovať petržalskému miestnemu úradu v troch termínoch, a to do 31. marca, do 30. júna a do 30. septembra. Všetky informácie, tlačivo žiadosti, ako aj príslušné VZN záujemca nájde na webovej stránke mestskej časti http://www.petrzalka.sk/samosprava/dotacie/.