Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Petržalka chce v lete začať s obnovou Námestia hraničiarov

Námestie hraničiarov Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plánuje tam vytvoriť nové chodníky a trávnaté plochy s trvalkovými záhonmi, upraviť povrchové terény či vysadiť novú zeleň.

Bratislava 10. mája (TASR) – Na Námestí hraničiarov v bratislavskej Petržalke by sa koncom leta mali začať stavebné úpravy. Mestská časť sa totiž chystá priestor zrevitalizovať a vytvoriť tam nové chodníky, umiestniť nové lavičky či vysadiť zeleň.

Námestie Hraničiarov dnes pre jeho neudržiavaný stav Petržalčania využívajú len ako prechodný koridor, ktorý spája bytové domy s dopravnou infraštruktúrou. "Súčasný poškodený stav námestia zhoršuje kvalitu bývania obyvateľov v danej lokalite a je miestom stretávania sa neprispôsobivých obyvateľov najmä vo večerných hodinách. Tí postupne znehodnocujú majetok mesta a zvyšujú kriminalitu v dotknutom území," vysvetľuje hlavné mesto, ktorému pozemky patria. Teraz ich zverilo mestskej časti, aby mohla začať s prácami.

Petržalka chce obnoviť celý priestor námestia. Plánuje tam vytvoriť nové chodníky a trávnaté plochy s trvalkovými záhonmi, upraviť povrchové terény či vysadiť novú zeleň. V projekte sa počíta aj so závlahovým systémom napojeným na studňu. V rámci mobiliáru by malo byť osadených tiež 17 lavičiek a deväť odpadkových košov.

Samospráva plánuje začať s prácami na námestí v auguste až septembri. Petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová vysvetľuje, že obnova priestoru by mala trvať niekoľko mesiacov. Koľko presne bude mestskú časť stáť, Petržalka ešte nevie. "V súčasnosti je spracovaná revitalizácia námestia len vo forme realizačného projektu. Na jeho základe mestská časť spracováva kompletnú projektovú dokumentáciu vrátane vyčíslenia nákladov," dodala hovorkyňa.