Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Petržalka oslovuje psičkárov aj na chodníku

Bez popisu Foto: TASR

"Informačné tabule boli vandalmi často ničené a v krátkom čase už nespĺňali svoju pôvodnú funkciu," odôvodnil petržalský starosta Vladimír Bajan.

Bratislava 4. júna (TASR) – Priamo na chodník, na ôsmych miestach pri vstupe na vynovené Vlastenecké námestie, dala bratislavská Petržalka nastriekať upozornenia pre psičkárov - Zákaz voľného pohybu psov. "Informačné tabule boli vandalmi často ničené a v krátkom čase už nespĺňali svoju pôvodnú funkciu," odôvodnil petržalský starosta Vladimír Bajan. Takýto spôsob označenia považuje samospráva za efektívnejší a finančne prijateľnejší.

Vlastenecké námestie je jedno z najfrekventovanejším miest v Petržalke. Samospráva ho koncom roka 2011 komplexne vynovila. Chcela, aby spĺňalo funkciu verejného priestranstva určeného na pohyb chodcov aj oddych. Projekt sa tiež snažil zachovať zelené plochy a z námestia vylúčil automobilovú dopravu. Petržalčania dnes námestie využívajú aj na prechádzky so psom. "Ak sa zvieratá pohybujú bez vôdzky, môže to narúšať pokojný oddych občanov na Vlasteneckom námestí," podotkla hovorkyňa miestneho úradu Mária Grebeňová-Laczová. Mestská časť chcela predchádzať konfliktným situáciám medzi občanmi bez psov a so psami a preto nápisy nastriekala. "Pri prechádzkach so psíkom sa ich majitelia často pozerajú pod nohy, takže ich zrak priamo spočinie na nápise," domnieva sa hovorkyňa.

Pes musí byť na verejnom priestranstve na vôdzke aj podľa zákona. Ak sa pohybuje voľne, je to priestupok a môže byť za neho udelená sankcia do výšky 65 eur. Dodržiavanie ustanovenia kontroluje mestská polícia.

Ako dodala Grebeňová-Laczová, rovnaké nápisy na chodníku pribudnú postupne aj v ďalších lokalitách vo vnútri petržalských sídlisk.