Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Petržalka pozná ďalšie osobnosti, im memoriam ocenila M. Ftáčnika

Na snímke starosta Petržalky Ján Hrčka. Foto: TASR/Marko Erd

Oceňovanie osobností Petržalky organizuje miestna samospráva od roku 1998. Odvtedy získalo tento titul viac ako 130 Petržalčanov.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Bratislavská Petržalka pozná ďalšie svoje osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mestskej časti. Čestný titul Osobnosť Petržalky si najnovšie odniesli piati laureáti. Ocenenie im memoriam bolo udelené niekdajšiemu starostovi Petržalky Milanovi Ftáčnikovi. Prvýkrát bola udelená aj Cena verejnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

V kategórii kultúra a rozvoj spoločenského života si ocenenie odniesol Jozef Pöstényi, ktorý stál pri zrode a rozvoji Saleziánskeho mládežníckeho strediska Mamateyova. V kategórii sociálna práca a ochrana života a zdravia si ocenenie odniesol lekár Ľudovít Divinec. V rokoch 1980 až 2018 pôsobil ako primár Neonatologickej kliniky M. Rusnáka, na začiatku kariéry na Bezručovej ulici, neskôr v nemocnici na Antolskej ulici.

Laureátom kategórie šport a rozvoj aktívneho životného štýlu sa stal bývalý hádzanár a reprezentant športu na svetovej úrovni Marián Kukumberg. Práve pod jeho vedením športovci zo Športového centra polície a Strediska štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR vybojovali historicky najviac olympijských, svetových a európskych medailí pre Slovensko.

Ocenenie v kategórii vzdelávanie a rozvoj kritického myslenia získala riaditeľka Základnej školy Dudova Hana Závodná. V kategórii životné prostredie a ochrana prírody si ocenenie odniesla Miroslava Pavlíková za šírenie osvety medzi najmenšími vo svojich predstaveniach zameraných na ochranu prírody či zdravého stravovania.

Šiestu kategóriu in memoriam za celoživotný prínos petržalskej komunite navrhol starosta Petržalky Ján Hrčka. Ten ocenil bývalého starostu Petržalky a primátora Bratislavy Milana Ftáčnika.

Tohtoročnou novinkou bola neoficiálna siedma kategória - Cena verejnosti. Najviac hlasov v nej získal riaditeľ Základnej školy Tupolevova Miroslav Cisár, ktorý vychoval viacerých medailistov z európskych a svetových šampionátov a v súčasnosti zabezpečuje chod najväčšieho a najúspešnejšieho karate klubu v Petržalke.

Oceňovanie osobností Petržalky organizuje miestna samospráva od roku 1998. Odvtedy získalo tento titul viac ako 130 Petržalčanov.