Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Petržalka sa chystá opäť opravovať terasy

Petržalka ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nechce robiť len drobné úpravy, náklady na jednu komplexnú opravu terasy sa však pohybujú vo výške 1,5 až dva milióny eur.

Bratislava 26. júna (TASR) – Bratislavská Petržalka chce pokračovať v opravách komunikačných terás na svojom území. Niektoré sú totiž v havarijnom stave a ohrozujú aj bezpečnosť obyvateľov. Nechce robiť len drobné úpravy, náklady na jednu komplexnú opravu terasy sa však pohybujú vo výške 1,5 až dva milióny eur. Zámer dnes schválili petržalskí poslanci.

Samospráva do terás investovala od roku 2009 vyše 307.000 eur. Opravili sa schodiská či rampy a vymenili sa nášľapné vrstvy terás. Opravy sa však robili len v malom nevyhnutnom rozsahu, často nesplnili očakávaný výsledok a problém sa tak posunul o pár metrov ďalej. Samospráva chce preto teraz urobiť komplexné opravy. Do konca roka 2014 plánuje okrem drobných havarijných opráv urobiť minimálne jednu rozsiahlu opravu terasy.

Problémom však nie sú len financie, ale aj majetkové usporiadanie terás. Niektoré totiž patria vlastníkom bytov a samospráva ich nemôže opravovať. Aj preto chce, aby sa na opravách finančne podieľali v rámci fondu opráv obyvatelia jednotlivých bytových domov. Peniaze plánuje získať aj z eurofondov v rámci Operačného programu Bratislavský kraj, reálne čerpať by z neho mohla najskôr v roku 2013.

Zaplatiť opravu terás by mohol aj predaj garáží a nebytových priestorov, ktoré sa pod terasami nachádzajú a Petržalka ich má vo vlastníctve. "Je len otázkou času, kedy budú v havarijnom stave a mestskej časti budú vrátené ako nevyhovujúce priestory," uvádza sa v materiáli pre poslancov.

Hlavné mesto vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2012 na opravu terás pre Petržalku 130.000 eur. O tieto peniaze sa chce Petržalka uchádzať ešte v tomto roku. "Päťdesiat percent odpredaných bytov išlo na účet hlavného mesta. Malo by nám teda pomôcť," povedal dnes starosta Vladimír Bajan. Spolufinancovať by sa z nich mohla komunikačná terasa na Fedinovej a Blagoevovej ulici. Tá prvá by stála 230.820 eur, druhá 416.100 eur bez DPH.

Predseda pracovnej komisie by mal miestne zastupiteľstvo o opravách informovať raz za štvrťrok.