Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Petržalka si pripomína 50. výročie, pripravuje viaceré podujatia

Pohľad na bratislavské Nový most, na snímke v pozadí je sídlisko Petržalka. Foto: TASR/Oliver Paul

Výstavba sídliska na pravom brehu Dunaja sa začala schválením územného rozhodnutia v marci 1973, následne v apríli bol na dnešnom Námestí hraničiarov položený základný kameň novej Petržalky.

Bratislava 21. marca (TASR) - Bratislavská Petržalka si pripomína 50. výročie založenia najväčšieho sídliska na Slovensku. V nedeľu 2. apríla uplynie polstoročie odvtedy, ako bol na Námestí hraničiarov položený základný kameň novej Petržalky. S jeho výstavbou, ktorá bola rozdelená na etapy, sa začalo v roku 1973. Mestská časť pripravuje viacero spomienkových podujatí počas celého roka. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Výstavba sídliska na pravom brehu Dunaja sa začala schválením územného rozhodnutia v marci 1973, následne v apríli bol na dnešnom Námestí hraničiarov položený základný kameň novej Petržalky. Stavebné práce pozostávali z viacerých etáp.

Prvú skupinu súborov stavieb Háje stavali v rokoch 1973 – 1979. Následne sa výstavba presunula do južnej časti, na Lúky. Posledná etapa zahŕňala výstavbu časti, na ktorej stála pôvodná dedina Petržalka-Dvory. Etapa výstavby územia "Centrum" nebola za bývalého režimu pre udalosti z novembra 1989 ukončená.

"Prečo práve paneláky? Výsledky pôvodnej architektonickej súťaže, na ktorej sa podieľali desiatky kolektívov z celého sveta, totiž neboli akceptované," približuje Halašková. Nakoniec sa postupovalo podľa návrhu z dielne Útvaru hlavného architekta, ktorý počítal s panelovou výstavbou. Prvý obytný dom podľa tohto modelu bol skolaudovaný na Romanovej ulici 3. augusta 1977.

Pri príležitosti 50. výročia budú viaceré spomienkové podujatia. Pripravené budú napríklad výstavy dobových fotografií Petržalky, odborné prednášky či náučné prechádzky so sprievodcami. V duchu výstavby sídliska majú byť ladené aj hudobné vystúpenia, filmy v samosprávnych kinách i komunitné podujatia. Celoročnú sériu aktivít a podujatí odštartuje samospráva 2. apríla o 16.00 v parku na Námestí hraničiarov.

Prvé historické zmienky o organizovanom osídlení na území Petržalky pochádzajú už z roku 1225 a v postavení slovenskej obce, presnejšie samosprávy, dovŕši tento rok už 104 rokov svojej existencie. Oficiálne sa ňou Petržalka, vtedy Engerau, stala v kontexte Československej republiky 14. augusta 1919 po dohode veľmocí po prvej svetovej vojne a vymanení z nadvlády Maďarska. Éra sídliska, ktoré nahradilo marhuľové a broskyňové sady, odštartovala začiatkom 70. rokov počas komunizmu.