Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Petržalka vyrúbe do marca viac ako 260 inváznych drevín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Namiesto inváznych drevín vysádza mestská časť nové stromy.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Bratislavská Petržalka vyrúbe do marca budúceho roka 267 inváznych drevín, hlavne pajaseňov žliazkatých a javorovcov jeseňolistých. Väčšina z nich sa nachádza v areáloch základných a materských škôl. Prioritou pre mestskú časť je ochrana zelene a bezpečnosť obyvateľov, invázne dreviny má zo zákona povinnosť odstraňovať.

"Vedia vytvoriť veľké množstvo semien, ktoré klíčia v každom prostredí, rýchlo rastú, sú veľmi odolné a ťažko sa likvidujú. Ľuďom môžu spôsobiť rôzne alergické reakcie," konštatuje vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasáková. Zdrojom alergií je aj peľ, ktorý môže v krajných prípadoch viesť k bolestiam hlavy a zvracaniu.

Niektoré invázne dreviny však škodia aj flóre a rastlinám v ich okolí. Okrem toho, že vytláčajú pôvodné dreviny, môžu škodiť aj inak. Napríklad listy aj korene pajaseňa žliazkatého pôsobia na prostredie alelopaticky, čo znamená, že škodia druhému organizmu prostredníctvom vylučovania chemických látok.

"Pajasene vylučujú tzv. ailanton, ktorý bráni v raste približne sedemdesiatim druhom ihličnatých a listnatých stromov," vysvetľuje Vašková Kasáková. Likvidácia inváznych druhov je často náročná a "obyčajné vyrúbanie" niekedy nestačí. Ak sa totiž pajaseň iba oseká alebo vyrúbe, vytvorí ďalšie koreňové výmladky a na jeho likvidáciu sa musia použiť iné kombinované spôsoby odstraňovania.

Namiesto inváznych drevín vysádza mestská časť nové stromy. Vlani sa jej podarilo vysadiť 82 nových drevín, v tomto roku plánuje vysadiť ďalších 60. V roku 2022 sa samospráva chystá pridať ďalšiu stovku. Ďalšie stovky stromov vysadilo aj hlavné mesto, súkromní investori či iné inštitúcie.

Na územie Slovenska boli invázne dreviny dovezené ako okrasné rastliny z iných krajín, napríklad Číny. Mnohé sa vysádzali v mestách, lebo boli odolné proti znečisteniu a veľmi rýchlo sa rozšírili.