Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Petržalskí poslanci si schválili etický kódex

Kódexom sa poslanci zaväzujú zverejniť svoje majetkové pomery, funkcie, zamestnania a činnosti, ktoré vykonávajú súbežne s výkonom volenej funkcie.

Bratislava 26. februára (TASR) – Okrem zamestnancov miestneho úradu sa budú v bratislavskej Petržalke etickým kódexom riadiť aj volení zástupcovia mestskej časti. Starosta Vladimír Bajan a 35 miestnych poslancov sa ním zaväzujú napríklad zverejňovať svoje majetkové pomery. Dokument dnes schválili miestni poslanci.

"Každý človek by ten kompas mal mať v sebe, možno u každého nie je," podotkol dnes poslanec a tajomník miestnej rady Oliver Kríž, ktorý materiál pripravil. Kódex preto definuje základné etické princípy a štandardy správania, ktorých dodržiavanie sa vyžaduje od volených funkcionárov. Prijať ho sa petržalskí poslanci zaviazali ešte vlani v máji, keď odobrili zásady transparentného fungovania samosprávy pod názvom Transparentná Petržalka.

Kódexom sa poslanci zaväzujú zverejniť svoje majetkové pomery, funkcie, zamestnania a činnosti, ktoré vykonávajú súbežne s výkonom volenej funkcie. Po starostovi, ktorý tieto informácie na internetovej stránke mestskej časti už zverejňuje, by sa mali na webe objaviť aj údaje 35 poslancov miestneho zastupiteľstva. Z Etického kódexu tiež vyplýva, že ak má volený predstaviteľ osobný záujem vo veciach, o ktorých rokujú orgány mestskej časti, oznámi to zastupiteľstvu, zdrží sa diskusie a nezúčastní sa na príslušných rozhodnutiach tak, že nebude o nich hlasovať.

Informácie, ktoré poslanci získajú pri výkone svojej funkcie, nemajú podľa kódexu zneužiť pre osobný prospech. Majú tiež spraviť všetko pre to, aby sa zamedzilo konfliktu záujmov najmä pri nakladaní s majetkom mestskej časti a hospodárení s verejnými finančnými prostriedkami. Poslanci sa tiež zaväzujú dary nad 50 eur, získané na oficiálnych podujatiach z titulu svojej funkcie, evidovať v osobitnom registri mestskej časti a používať ich ako verejné zdroje pre verejné účely.

Ak majú občania podozrenie na porušovanie etického kódexu, môžu svoj podnet poslať na kodex@petrzalka.sk.

Petržalka prijala aj etický kódex zamestnancov. Ten do platnosti vošiel už v prvej polovici februára.