Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

P.Groma: Žiline ponúkam víziu mestskej železnice aj parkovanie zadarmo

Na archívnej snímke Patrik Groma Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rozhovor s Patrikom Gromom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Žiliny, ktorý TASR pripravila v súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami.

Žilina 20. októbra (TASR) – O post primátora Žiliny sa uchádza ekonóm a bývalý viceprimátor Patrik Groma, ktorý je kandidátom strán Hlas-SD a KDH. Voličom ponúka víziu mestskej železnice ako súčasti MHD, ustanovenie hlavného energetika, zefektívnenie stavebného úradu i bezplatné parkovanie pre Žilinčanov. Rozhovor s Gromom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Žiliny.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora Žiliny?



Rozhodol som sa kandidovať po veľmi dôkladnom uvážení. K rozhodnutiu prispela najmä skutočnosť, že za posledné roky sa Žilina stala mestom premárnených príležitostí. Dodnes neboli vyriešene zásadné problémy trápiace občanov: parkovanie, doprava, znečistenie mesta, letná a zimná údržba, spory v zastupiteľstve. Rozhodol som sa kandidovať ako nestraník na kandidátke koaličných strán, u ktorých predpokladám, že budú súčasťou novej vládnej koalície. A keďže Žilina potrebuje prílev externých zdrojov, môže byť táto kombinácia prospešná.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Vedenie mesta za posledné štyri roky žilo z práce svojich predchodcov. Žiadne veľké projekty sa nezačali. Navyše, ak započítame dlh mestského dopravného podniku, tak mesto je v zlej finančnej situácii. Občanov pobúrili najmä kauzy predražených právnych služieb, čudných poradcov či nevyriešených dlhodobých problémov mesta tak, ako som už spomenul.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Musíme stabilizovať verejné financie, vypovedať neefektívne zmluvy, z ktorých ťažia ľudia v zákulisí súčasného vedenia mesta. Naplno rozbehnúť eurofondové projekty, pretože čas sa neúprosne kráti.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Žilinčanom predkladám vízie a program. Z vízií vyzdvihnem najmä mestskú železnicu ako súčasť MHD, využitie potenciálu rieky Váh ako nového miesta oddychu a naštartovanie prípravy IV. okružnej, ktorá odbremení dopravu v centre Žiliny. Z programu spomeniem ustanovenie hlavného energetika, ktorý bude zabezpečovať dozor nad všetkými energiami, zefektívnenie stavebného úradu či bezplatné parkovanie pre Žilinčanov. Prioritou budú aj vysporiadanie pozemkov pod športoviskami, výstavba plavárne na Hájiku a raz ročne uskutočnenie miestneho referenda, v ktorom sa občania budú môcť vyjadriť k dôležitým otázkam, a takisto rozhodnúť o rozdelení časti financií pre volebný obvod. V mojom volebnom programe sa podrobne venujem bezpečnosti pred školami a stravovaniu v jedálňach. Dlhodobo realizujem projekty na ochranu prírody, preto nesmú chýbať vodozádržné opatrenia a výstavba separačného a kreatívneho centra. Ak uspejem vo voľbách, nechcem si uzurpovať politickú moc a rozložím ju naprieč politickým spektrom. Celý volebný program, vízie a odpočet práce sú uverejnené v mojich novinách Na rovinu, ktoré si občania nájdu v poštových schránkach, alebo si ich môžu stiahnuť na mojej facebookovej stránke Paťo Groma.





O post primátora sa okrem Gromu uchádzajú Silvia Bakkery (Republika), Timotej Bernhauser (nezávislý), Peter Cibulka (nezávislý), Peter Fiabáne (nezávislý), Ján Rzeszoto (nezávislý), Pavol Slota (Domov-národná strana), Štefan Zelník (Život - národná strana) a Daniela Zemanová (Hnutie občan národ spravodlivosť).