Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V obci Pichne stále odstraňujú následky po vlaňajšej povodni

Na archívnej snímke situácia po bleskovej povodni v obci Pichne v okrese Snina. Foto: TASR - Roman Hanc

Po týchto opravách by už známky po povodni na obecnom majetku nemali byť viditeľné, uviedol starosta obce Július Baník.

Pichne/Prešov 18. októbra (TASR) – Následky ničivej povodne, ktorá zasiahla obec Pichne v okrese Snina v júni minulého roka, stále odstraňujú. Ako pre TASR uviedol starosta Július Baník, obec chce v najbližšom čase začať s opravou dvoch poškodených miestnych komunikácií, poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom zasadnutí uvoľnili na rekonštrukčné práce na ceste III. triedy viac ako 275.000 eur.

"Pred mesiacom sme odvolali druhý stupeň, lebo sa ako-tak ukončili práce, menšie práce a reklamácie na priekopách sa stále dorábajú. Asfalt je v poriadku," povedal Baník o prácach na ceste III. triedy v správe Správy a údržby ciest PSK s tým, že na rekonštrukciu dvoch miestnych komunikácií, na ktorú obec získala 30.000 eur od Úradu vlády SR, sa v týchto dňoch realizuje verejné obstarávanie. Po týchto opravách by už podľa jeho slov známky po povodni na obecnom majetku nemali byť viditeľné. Ako starosta doplnil, výdavky vo výške viac ako 18.000 eur, ktoré obec použila okamžite po záplavách zo svojho rozpočtu ako nevyhnutné výdavky, zaslali v uplynulých dňoch na verifikáciu. Starosta verí, že všetky sa preukážu ako opodstatnené.

Zvýšenie rozpočtu bežných výdavkov PSK o 275.140 eur, ktoré krajskí poslanci schválili, súvisí s pôvodnou sumou 600.000 eur, ktorú vlani na odstránenie následkov povodne v Pichniach uvoľnili. "Na tento účel bolo v roku 2020 účelovo použitých 324.860 eur. Suma 275.140 eur bola vrátená zriaďovateľovi z dôvodu nevyčerpania prostriedkov určených na daný účel z dôvodu začatia zimnej údržby ciest a problémov s uložením rozvodov SPP v cestnej priekope," vysvetľuje dôvodová správa k schválenému materiálu s tým, že v roku 2021 zostávajúce stavebné práce pri likvidácii povodňových škôd pokračovali v zmysle zazmluvnených prác. "Hodnota stavebných prác vo výške zhruba 113.000 eur už nebude podliehať verifikácii, pretože ide o obnovu krytu vozovky na časti nepoškodenej povodňou," podotkol v materiáli vedúci odboru dopravy PSK Alexander Galajda.