Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Piešťanský festival Astrofilm je venovaný storočnici planetárií

Na archívnej snímke hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Podujatie si dáva každoročne za cieľ popularizovať astronómiu v širokej verejnosti.

Piešťany 17. októbra (TASR) - Mesto Piešťany od utorka do štvrtka (19. 10.) hostí 17. ročník medzinárodného filmového festivalu Astrofilm. Podujatie si dáva každoročne za cieľ popularizovať astronómiu v širokej verejnosti, v tomto roku si pripomína 100 rokov od založenia planetárií. Informovala o tom za organizátora Slovenskú ústrednú hvezdáreň v Hurbanove Drahoslava Výbochová.

Slávnostné otvorenie v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána je naplánované na 17.00 h. "Po ňom bude vernisáž fotografií Farby vesmíru. Autorom je Ondrej Králik, venuje sa foteniu vzácnych nebeských úkazov, objektov hlbokého vesmíru a krajinárskej astrofotografii, ktorá približuje krásu nočnej oblohy nad zvyčajne známou krajinou," uviedla. Storočnicu planetárií pripomenie premietanie filmu a prezentácie Mariána Vidoveneca o ich histórii a Tomáša Dobrovodského o ich súčasnosti. Prvý deň festivalu uzavrie nový oceňovaný hraný film Asteroid City.

Stredu (18. 10.) odštartuje premietanie súťažných snímok a po nich sa budú prezentovať planetáriá v Medzeve a Kolonici. Tekovská hvezdáreň predstaví prenosné digitálne planetárium, po oba večery je plánované v prípade priaznivého počasia aj pozorovanie nočnej oblohy ďalekohľadom.

Záverečný deň Astrofilmu bude v začiatku patriť súťažným snímkam a prednáške Romana Nagya Cesta nekonečným vesmírom očami ďalekohľadu Jamesa Webba. Vyvrcholením festivalu bude laserová šou, ktorá bude nasledovať po vyhodnotení súťaže filmov a slávnostnom ukončení. Účastníci si môžu po nich ešte pozrieť ďalší oceňovaný hraný film Oppenheimer. Súčasťou festivalu je tradičná výstava prác Vesmír očami detí. Spoluorganizátorom podujatia je mesto Piešťany.