Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Piešťany cez víkend otvárajú 29. letnú kúpeľnú sezónu

Na archívnej snímke budova kúpeľov - hotel Thermia Palace v Piešťanoch. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Úvodom podujatia býva tradične požehnanie liečivých prameňov na Kúpeľnom ostrove.

Piešťany 4. júna (TASR) – Piešťany otvárajú počas víkendu viacerými kultúrnymi podujatiami svoju 29. letnú kúpeľnú sezónu. V centre mesta sa uskutočnia rôzne koncertné vystúpenia, informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) mesta Piešťany Michaela Žažová.

Úvodom podujatia býva tradične požehnanie liečivých prameňov na Kúpeľnom ostrove. Na 10.30 h je pripravený slávnostný sprievod mestom, ktorého súčasťou sú aj účastníci prehliadky automobilových veteránov Piešťanské Zlaté stuhy – Concours d'Elegance, ktoré majú v roku 2022 takisto svoje 29. pokračovanie. V Hudobnom pavilóne vystúpia Gatsby Sounds Orchester, Martin Babjak s Martinou Masarykovou a Danielom Buranovským, po nich skupina Družina a ďalší. Na pešej zóne budú podľa Žažovej živé sochy predstavovať zakladateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera s manželkou.

Na Piešťanské zlaté stuhy podľa slov organizátora Pavla Kušníra prišli viac ako štyri desiatky veteránov zo Slovenska a zahraničia, najstarší automobil je z roku 1911. Ich dvojdňový program vyvrcholí sobotňajším galavečerom pred kúpeľným hotelom Thermia Palace.

Program pripravilo aj Balneologické múzeum Imricha Wintera - výstavu historických fotografií Piešťan a tiež tvorivé dielne, kvíz pre malých archeológov a prednášku Vajce, zázrak prírody. Novovznikajúce kultúrno-kreatívne centrum Arta má v sobotu Deň otvorených ateliérov, na 16.00 h je pripravená diskusia s jeho zakladateľmi a Jozefom Viskupičom, predsedom Trnavského samosprávneho kraja, ktorý objekt bývalého Figara občianskemu združeniu zapožičal. V Dome umenia sa popoludní uskutoční v sprievode architektiek prehliadka pri príležitosti jeho zápisu do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Rezort Piešťany – Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) pripravila v Kúpeľnej dvorane regionálnu výstavu pre cestovateľov, centrum Elektrárňa Piešťany prezradí Tajomstvá elektrárne a na Lodenici sa predstavia dračie lode na Dragon Cup Piešťany. V nedeľu (5. 6.) budú pokračovať koncerty a pripravená je aj prehliadka kúpeľného mesta.

Na otvorení letnej kúpeľnej sezóny spolupracuje piešťanská radnica so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany, Domom umenia Lúčnica a OOCR.