Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Expozície Vojenského historického múzea v Piešťanoch otvoria výnimočne

Archívna snímka z výstavy „Slováci v rovnošatách 1848 – 2020“ vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Slávnostné otvorenie novej haly je predbežne plánované na začiatok letnej sezóny v máji budúceho roka pri príležitosti 80. výročia konca druhej svetovej vojny.

Piešťany 3. mája (TASR) - Expozície Vojenského historického múzea v Piešťanoch budú v tomto roku otvorené pre verejnosť len počas dvoch tradičných podujatí. Záujemcovia si ich môžu pozrieť 18. mája počas Noci múzeí a galérií a 7. septembra počas Dňa ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi. Dôvodom zatvorenia múzea sú technické príčiny, informoval Vojenský historický ústav.

V areáli Vojenského historického múzea pokračuje výstavba prvej špecializovanej múzejnej budovy na Slovensku od roku 1989, haly veľkorozmerných zbierkových predmetov Vojenského historického ústavu.

Po skončení stavebných prác bude nasledovať kolaudačné konanie haly H4, následne sa bude súťažiť a realizovať výtvarné riešenie samotnej expozície a obstaranie informačných a komunikačných technológií. Expozícia by mala obsahovať textovú, filmovú a fotodokumentačnú náplň zameranú na historické obdobie od roku 1945 po súčasnosť.

Slávnostné otvorenie novej haly je predbežne plánované na začiatok letnej sezóny v máji budúceho roka pri príležitosti 80. výročia konca druhej svetovej vojny.

Súbežne s výstavbou novej haly pokračujú prípravné práce na modernizácii haly H1, kde bude vystavená zbierka leteckej techniky vrátane lietadiel a vrtuľníkov rekonštruovaných v Leteckých opravovniach Trenčín.