Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Jubilujúce Piešťanské rendezvous pripomína 100 rokov Československa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Do programu 20. Piešťanského rendezvous organizátori zaradili aj hru Radošinského naivného divadla Malý veľký muž o M. R. Štefánikovi.

Piešťany 26. októbra (TASR) – Sté výročie založenia Československa neopomenul ani festival slovensko-českej kultúry Piešťanské rendezvous, ktorý slávi v tomto roku 20. výročie. Jeho nestorom je herec Bolek Polívka, ktorý stál pri jeho zrode a nenechal si ujsť žiadny z jeho ročníkov.

V začiatku sa konal počas jedného týždňa, v posledných rokoch sú jeho podujatia rozložené do dvoch jesenných mesiacov, októbra a novembra, kedy ponúka návštevníkom vystúpenia umelcov z oboch strán rieky Moravy.

Výročiu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov je v rámci festivalu venovaná druhá časť výstavy Prvá/První republika. Výstavu otvorili v závere uplynulého týždňa, jej slovenská kurátorka Zora Petrášová uviedla, že je komornejšia oproti úvodnej časti, ktorú sprístupnili v máji. "Koncepcia je prepojená práve s menom Bolka Polívku. Vystavujú umelci, ktorí boli účastníkmi plenérov na jeho farme - Juraj Čutek, Bohumil Eliáš, Karol Felix, Tomáš Hřivnáč, Boris Jirků, Marián Komáček a Alexej Vojtášek," informovala. Umelec prišiel hostí vernisáže aj osobne pozdraviť, v rovnaký deň sa jeho divadlo predstavilo komédiou Lakomec. Kurátorom výstavy za českú stranu je Marek Lipina. Výstava potrvá do 2. decembra.

Do programu 20. Piešťanského rendezvous organizátori zaradili aj hru Radošinského naivného divadla Malý veľký muž o M. R. Štefánikovi, inscenáciu míma Milana Sládka Dubčekova jar, one woman show herečky Evy Holubovej Hvězda a koncert Hany Zagorovej.

Od začiatku októbra si diváci mohli pozrieť výstavu Českí panovníci na reliéfnych obrazoch Jarmily Haldovej z Orlických hôr. V novembri pribudne výstava fotografií Vasila Stanka, slovenského fotografa žijúceho v Prahe s názvom Milenci z roku dva.