Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Piešťanská nemocnica robí odbery krvi iba v obmedzenom množstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Krv je možné v piešťanskej nemocnici darovať každú stredu ráno o 7.00 h na hematologicko-transfúziologickom oddelení.

Piešťany 5. apríla (TASR) - Na Slovensku je kvôli pandémii nového koronavírusu nedostatok krvi, napriek tomu musia ľudia, ktorí sa rozhodnú darovať krv, počítať s obmedzeniami. V piešťanskej Nemocnici Alexadra Wintera je to možné každú stredu ráno a po novom sa treba aj objednať.

Vzhľadom na súčasnú situáciu môžeme vykonávať odbery krvi len v obmedzenom množstve 25 darcov, za dodržania podmienok podľa usmernenia hlavného hygienika SR. Ďalšie odbery musíme riešiť formou objednávania až do odvolania. Objednať sa možno na číslach 033 79 55 312, 0948 074 797,“ uviedla Nemocnica Alexandra Wintera.

Krv je možné v piešťanskej nemocnici darovať každú stredu ráno o 7.00 h na hematologicko-transfúziologickom oddelení. Obmedzenia platia pre darcov, ktorí majú cestovateľskú anamnézu a prekonali akúkoľvek infekciu dýchacích ciest alebo sa stretli s človekom, u ktorého bol nový koronavírus potvrdený.

Objednávanie na odber krvi je kvôli aktuálnym bezpečnostným opatreniam nutné aj v odberných centrách Národnej transfúznej služby SR. „V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej novým koronavírusom zaznamenávame značný pokles darcov krvi na našich pracoviskách, čo sa odráža na znížených zásobách krvných prípravkov. Aj napriek pandémii sú v nemocniciach pacienti, ktorí akútne potrebujú k svojej liečbe krv,“ uviedla Národná transfúzna služba SR na svojej webovej stránke.