Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Piešťany z výzvy na obnovu opravili pamätník obetiam holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pamätník holokaustu v Piešťanoch vznikol pred 16 rokmi na miestnom židovskom cintoríne z objektu nevyužívanej márnice, za podpory množstva organizácií a súkromných osôb.

Piešťany 30. augusta (TASR) – Mesto Piešťany zo získanej finančnej podpory v rámci výzvy predsedu vlády SR na obnovu vojnových hrobov 2021 realizovalo statické zabezpečenie Pamätníka obetiam holokaustu na Bratislavskej ceste. Informoval o tom Martin Ričány z odboru komunikácie piešťanskej radnice.

Piešťany získali z podpory sumu 2300 eur, za ktoré mohli opraviť praskliny vo fasáde vznikajúce vplyvom poveternostných podmienok.

Pamätník holokaustu v Piešťanoch vznikol pred 16 rokmi na miestnom židovskom cintoríne z objektu nevyužívanej márnice, za podpory množstva organizácií a súkromných osôb. Jeho autorom je piešťanský architekt Ľubomír Mrňa. Sú v ňom inštalované sklenené platne s menami viac ako 1060 obetí holokaustu. Osudy piešťanských židovských rodín pripomínajú exponáty vystavené vo vitrínach. Slávnostné otvorenie sa konalo 15. decembra 2005. Podľa architekta pamätník nie len symbolickým náhrobkom odvlečených, ale aj pripomienkou oboch zaniknutých synagóg.